Ce Sunt Alergiile Si Cum Afecteaza Ele Pisicile?
Una dintre cele mai frecvente afectiuni de care sufera pisicile este alergia. Alergia apare atunci cand sistemul imunitar al pisicii reactioneaza mai mult decat ar fi cazul la substantele straine denumite alergeni sau antigeni. Alergenii si antigenii sunt simple proteine straine pe care sistemul imunitar al organismului incearca sa le inlature. Aceste reactii exagerate se manifesta in una din trei modalitati:
- Cea mai frecventa sau mai obisnuita manifestare este mancarimea pielii, fie localizata intr-o anumita zona, fie sub forma unei reactii generalizate pe toata suprafata corpului pisicii.
- O alta forma de manifestare a alergiei implica sistemul respirator si poate avea drept consecinta aparitia tusei, stranutului si respiratiei suieratoare. Uneori, se poate constata asocierea unei secretii nazale sau oculare.
- A treia forma de manifestare implica sistemul digestiv, ducand la aparitia varsaturilor, flatulentei sau diareei.
Asta Inseamna Ca Exista Mai Multe Tipuri De Alergii?
Exista patru tipuri de alergii, frecvent intalnite la pisica: de contact, la purici, la hrana (alimentara) si inhalatorie. Fiecare dintre acestea au anumite manifestari comune la pisici, dar au si anumite caracteristici unice.
Ce Se Intelege Prin Termenul De „Alergie La Purici”?
La o pisica alergica, o singura muscatura poate induce o mancarime (prurit) intensa care poate dura zile la rand.
In ciuda perceptiei generale, o pisica normala va prezenta numai o iritatie minora a pielii ca reactie la ciupiturile de purici. Chiar si in prezenta zecilor de purici, acestia vor provoca o reactie redusa de mancarime. Pe de alta parte, pisica cu alergie la purici va manifesta o reactie severa la ciupiturile de purici. Acest lucru se intampla deoarece pisica dezvolta un raspuns alergic la proteinele sau antigenele care sunt prezente in saliva puricelui. Atunci cand un purice musca o pisica, parte din saliva acestuia este injectata in pielea pisicii. La o pisica alergica, o singura muscatura poate induce o mancarime intensa care poate dura zile la rand. Pisicile cu dermatita alergica la purici nu este neaparat necesar sa fie infestate cu purici; un singur purice este suficient pentru a cauza problema!
Cum Se Manifesta Pisica Ca Urmare A Acestei Reactii?
Raspunsul sau reactia pisicii la mancarimea intensa este aceea de a-si musca, linge sau scarpina regiunea sau regiunile afectate. Ca urmare, apare pierderea parului si ulterior, poate duce la plagi deschise sau cruste pe piele, permitand dezvoltarea unei infectii bacteriene secundare. Zona sau regiunea corporala cel mai frecvent implicata este situata deasupra crupei, chiar inaintea zonei de prindere a cozii de corp. Multe dintre pisicile alergice la purici se toaleteaza excesiv, lingandu-si si rupandu-si parul de pe picioare. Pruritul si caderea parului din jurul bazei cozii, gatului si capului vor trebui sa fie considerate semne clinice care sa indrepte suspiciunea medicului veterinar spre o dermatita alergica la purici. In plus, pisica poate prezenta numeroase rani mici, acoperite cu cruste in jurul capului si gatului. Aceste rani sunt cunoscute sub termenul medical de leziuni miliare sau dermatita miliara, termen la care s-a ajuns ca urmare a aspectului ranilor care mimeaza semintele de mei.
Cum Este Diagnosticata Dermatita Alergica La Purici?
Semnele clinice, adesea, ofera primul indiciu ca pisica voastra sufera de dermatita alergica la purici. Pisicile se toaleteaza cu atata meticulozitate, incat, frecvent, este practic imposibil sa fie descoperita vreo dovada a existentei puricilor sau a excrementelor de purici in blana pisicii, mai ales daca numai unul sau doi purici sunt sursa problemei. Testele alergice intradermice (testele de piele) sau testele speciale de sange (testele de detectare a IgE) pot confirma alergia la purici a pisicii voastre.
Care Este Tratamentul Pentru Dermatita Alergica La Purici?
Avand in vedere ca saliva de purice este cea care cauzeaza reactia, cel mai important tratament pentru alergia la purici este prevenirea muscaturilor de purici. Controlul riguros si consecvent al puricilor reprezinta temelia succesului tratamentului. Sunt disponibile numeroase produse eficiente de combatere a puricilor, atat pentru tratarea pisicii, cat si pentru controlul puricilor din mediul acesteia de viata (pentru mai multe detalii, va recomand sa accesati materialul „Controlul Puricilor.”)
Injectiile Antialergice Sunt O Optiune?
Injectiile antialergice sunt utilizate in incercarea de a reprograma sistemul imunitar al pisicii.
Unele pisici pot fi desensibilizate la efectele adverse ale muscaturilor de purici. Extractul de saliva de purici (antigenul de purici) este injectat in cantitati reduse pentru o perioada mai lunga de timp. Aceste „injectii antialergice” sunt utilizate in incercarea de a reprograma sistemul imunitar al pisicii astfel incat aceasta sa nu mai reactioneze in exces la muscaturile de purici. Daca terapia este eficienta, pisica nu va mai manifesta mancarime sau pruritul va fi mai putin intens decat anterior atunci cand aceasta este muscata. Terapia de desensibilizare se soldeaza cu succes in aproximativ jumatate din cazurile de dermatita alergica la purici.
Steroizii Sau Alte Medicamente Sunt O Optiune?
Pisicile sunt mult mai rezistente la efectele secundare, adverse ale steroizilor in comparatie cu oamenii si cainii.
Corticosteroizii (cortizonicele sau steroizii) pot fi utilizati pentru a bloca reactia alergica si pentru a oferi alinarea imediata a pisicii. Acestia sunt adesea o parte necesara a terapiei dermatitei alergice la purici. Unele pisici raspund cel mai bine la corticosteroizii cu actiune indelungata admnistrati pe cale injectabila, in timp ce altele la medicatia orala.
Pe parcursul examinarii pisicii voastre, medicul vostru veterinar va discuta cu voi despre aspectele pro si contra ale diferitelor tratamente pentru dermatita alergica la purici si va va recomanda protocolul de tratament cel mai sigur si mai eficient in functie de necesitatile individuale ale pisicii voastre.
Pisicile sunt mai rezistente la efectele secundare negative ale steroizilor in comparatie cu oamenii si cainii, dar efecte secundare insemnate pot aparea daca nu sunt utilizate in mod adecvat. Din acest motiv, este deosebit de important ca medicul veterinar sa administreze cea mai mica cantitate de steroizi necesara pentru a mentine pisica intr-o stare confortabila. La unii pacienti, asocierea corticosteroizilor cu antihistaminice si/sau suplimente pe baza de acizi grasi Omega va oferi formula ideala de alinare a afectiunii si disconfortului asociat. Daca pisica voastra dezvolta o infectie secundara bacteriana a pielii (piodermita) ca urmare a scarpinarii, administrarea antibioticelor poate fi, de asemenea, necesara.