Companioanele noastre feline nu pot și nu ne vor spune atunci când nu se simt bine. Face parte din specificul speciei ca pisica să se folosească cu dibăcie de diverse tertipuri pentru a-și ascunde suferințele, astfel că este datoria noastră să le descifrăm și dibuim eventualele predispoziții, sensibilități și probleme de sănătate. Categoric, unui medic veterinar familiarizat și experimentat cu „normalitatea” și perturbarea stării de sănătate a pisicilor îi va fi mai ușor să evalueze starea pisicii dvs.
Alături de un istoric detaliat și o examinare fizică amănunțită, testele de sânge și de urină ne oferă un volum semnificativ de informații privind starea de sănătate a pacientelor noastre și ne ajută să determinăm dacă acestea sunt victimele anumitor tulburări sau probleme de sănătate. O evaluare de laborator, meticuloasă și specifică nevoilor individuale ale fiecărui pacient, în general, este efectuată în două circumstanțe diferite:
- Ca parte a analizei în scop de diagnostic la pacientul bolnav
- Ca parte a evaluării și depistării particularităților și aspectelor specifice fiecărui pacient în cadrul programului de medicină preventivă.
De asemenea, testele de laborator repetate sunt efectuate de-a lungul perioadei de tratament și recuperare a pacienților felini pentru a le putea monitoriza cu precizie și meticulozitate răspunsul la terapie.
Analizele de laborator – un ajutor esențial în îngrijirea pacienților felini
Nativ, pisicile își ascund sau camuflează stările de boală pentru a nu părea vulnerabile în fața prădătorilor lor naturali, astfel că acestea nu vă vor da nimic de bănuit până în momentul în care suferința a atins stadii avansate. În unele privințe, testele de sânge și urină îi ajută pe pacienții noștri „să ne vorbească”. Din experiența noastră, pacientele noastre pisicile, în mod tipic, se prezintă bolnave în stadiile avansate de boală și par că s-au îmbolnăvit brusc, deși suferința lor este prezentă de săptămâni sau chiar luni. Nu uitați că pisicile sunt creaturi mititele și solitare și au o multitudine de prădători în mediul natural. Dacă acestea și-ar manifesta semnele de boală sau slăbiciune, fără doar și poate, ar cădea victime prădătorilor lor. Acest instinct moștenit al pisicilor se traduce prin faptul că acestea ne vor arătă că nu se simt bine decât în timpul stadiilor avansate de boală când nu-și mai pot „ascunde” boala. Pentru a ajuta la contracararea consecințelor care rezultă din firea „ascunsă” a pisicilor noastre, recomandăm efectuarea analizelor de sânge și urină cu o frecvență bianuală sau anuală, în funcție de categoria de vârstă și predispozițiile sau sensibilitățile pisicii dvs.
Trend-urile pacientului
Profilurile de laborator specifice fiecărei categorii de vârstă efectuate cu regularitate ne oferă marea oportunitatea de a ne familiariza cu parametri și intervalele caracteristice aferente fiecărei componente analizate și ulterior, ne facilitează diagnosticarea precoce și inițierea adecvată și rapidă a terapiei, cu mult înainte ca semnele clinice de boală și suferință să ne acapareze companioanele. Acest concept denumit „Trend-urile pacientului” surprinde în dinamică evoluția acestuia oferindu-ne numeroase avantaje:
- Vom putea să stabilim valorile normale pentru fiecare pisică în parte pe perioada în care este tânără și sănătoasă.
- Comparând rezultatele obținute de la un an la altul, vom putea să depistăm modificările apărute mult mai devreme. Nu numai că vom putea detecta modificările survenite atunci când valorile rezultatelor ies în afara intervalului normal de referință, ci vom putea repera și monitoriza modificările valorilor aflate în intervalul de referință. De exemplu, dacă valorile parametrilor renali ai pisicii dvs. încep să crească, dar totuși sunt situate în intervalul de referință, avem posibilitatea de începe tratamentul de timpuriu și de a monitoriza mult mai atent evoluția pacientului pentru a-i asigura stabilitatea și longevitatea.
- Programul „Trend-urile pacientului” este un instrument puternic de detectarea și tratare precoce ale bolilor cu principalul obiectiv de a le asigura pacienților noștri vieți sănătoase și longevive.
Beneficiul major al detectării și tratării precoce al tulburărilor și stărilor de boală este recuperarea mai ușoară și rapidă, utilizarea unor tratamente mai puțin complexe și, ca urmare, evitarea suferinței inutile și a costurilor exagerate.
Trend-urile pacientului – Pisica Adolescentă & Adultă
Cu scopul de a urmări trend-urile pacientului și de a stabili valorile normale ale pisicii dvs., toate pisicile noastre paciente cu vârste de sub 7 ani sunt supuse unei evaluări a stării de sănătate cu o frecvență, în general, anuală. Aceasta include biochimia serică extinsă, hemoleucograma completă cu formulă leucocitară și analiza frotiului de sânge, testarea serologică pentru FIV + FeLV și analiza completă a urinei (determinare refractometrică a gravității specifice urinare, biochimia urinară și examinarea microscopică a sedimentului).
Trend-urile pacientului – Pisica Senioară & Supersenioară
Rețineți! Vârsta nu este o boală, însă, știm foarte bine că există o multitudine de boli care ne pot afecta pisicile cu precădere în ultimii lor ani de viață. Astfel, odată ce pisicile noastre trec de vârsta de 7 ani, vom adopta o evaluare mult mai amănunțită, cu o frecvență, în general, bianuală ce va continua programul de urmărire a trend-urilor pacientului inițiat încă de la debutul vieții pisicii și care ne va facilita detectarea și tratarea precoce a eventualelor boli. Bolile cele mai frecvent întâlnite la pisicile noastre vârstnice includ boala renală, boala tiroidiană, diabetul zaharat, boala inflamatorie a intestinului, diversele tipuri de cancer. Misiunea noastră este prevenția și detectarea timpurie. Evaluarea va include biochimia serică extinsă, hemoleucograma completă cu formulă leucocitară și analiza frotiului de sânge, testarea serologică pentru FIV + FeLV (dacă nu a fost realizată în anii anteriori sau există indicii sau circumstanțe care ridică suspiciunea unei posibile infectări), determinarea concentrației hormonului tiroidian (T4 total) și analiza completă a urinei (determinare refractometrică a gravității specifice urinare, biochimia urinară și examinarea microscopică a sedimentului).
Centrul de Medicină Felină Cats’ LadyVet deține un laborator propriu care va furniza rezultatele celor mai comune teste de sânge și urină în aceeași zi. Acest aspect este deosebit de util în cazurile în care pisica dvs. brusc nu se simte bine și are nevoie de tratament adecvat rapid. De asemenea, avem o colaborare activă cu un laborator de referință care ne facilitează efectuarea testelor suplimentare specializate și mai pretențioase – parametri serici specifici, testări hematologice și de coagulare, dozări ale concentrațiilor medicamentelor, hormoni, profiluri dedicate pe diferite sfere de interes medical, serologie, imunologie, alergologie, biologie moleculară, teste genetice, teste toxicologice, microbiologie și histopatologie.