American Curl

De Dr. Rocsana Timotin, 15 Ianuarie 2016

Ca si cazul rasei Scottish fold, American Curl este caracterizata prin aspectul unic al pavilioanelor urechilor. In cazul American Curl-ului, urechile sunt rasucite spre spate, usor arcuite. Determinate de o mutatie spontana in fondul genetic al pisicii domestice, aceste urechi rasucite cu aspect unic sunt o alta inventie a Mamei Natura. Aceasta caracteristica nu este singurul lucru care o face deosebita pe pisica American Curl. Crescatorii, de asemenea, sunt innebuniti dupa personalitatea ei. Ei descriu American Curl-ul ca fiind sociabila, dar nu prea lipicioasa, jucausa, dar nu excesiv, vorbareata, dar nu guraliva. Desi numarul lor este inca scazut si rasa se afla in continua dezvoltare si cizelare, American Curl-ul si-a castigat popularitate in randul iubitorilor de feline. Aspectul irezistibil al urechilor, blanita usor de intretinut si caracterul afectuos al American Curl-ului l-au facut sa-si castige noi admiratori in fiecare an.

Istoricul si originea

In 1981, doua pisicute ale strazii cu urechi rasucite intr-un mod neobisnuit au poposit pe treptele casei familiei Grace si Joe Ruga din Lakewood, California. La scurt timp de la sosire, una dintre pisiciute, din nefericire, a suferit un accident, dar cealalta, o femela de culoare neagra cu parul lung, a devenit locatar permanent al familiei Ruga. Ei au numit-o Shulamith, o derivatie a unui cuvant ebraic insemnand “negru, dar dragalas”. In decembrie 1981, Shulamith dadea nastere a patru pisoi, doi dintre ei prezentand urechile rasucite ca ale mamei lor. Familia Ruga si crescatoarea de pisici, Nancy Kiester au facut unele cercetari si au descoperit ca American Curl-ul nu era cunoscut in randurile admiratorilor si crescatorilor de feline domestice. Studiile genetice ulterioare au aratat ca urechile rasucite sunt determinate de o gena dominanta.

Rasa a fost pentru prima data prezentata intr-o expozitie a asociatiei crescatorilor de pisici in octombrie 1983, expozitie care a avut loc in Palm Springs, California si in urma careia American Curl-ul si-a facut rapid loc in inimile iubitorilor si crescatorilor de pisici. Doar patru ani mai tarziu, in 1987, extrem de rapid pentru o rasa nou aparuta, Interntional Cat Association a luat in considerare statutul de participant a American Curl-ului cu parul lung in cadrul expozitiilor. In general, calea spre acceptare a unei rase este extrem de lunga, dar American Curl-ul a fost considerat atat de nemaipomenit incat si-a castigat rapid omologarea. In 1991, CFA acorda un statut provizoriu atat American Curl-ul cu parul lung, cat si pe cel cu par scurt, iar in 1993, el este laureatul competitiei feline. Astazi, toate asociatiile feline importante din Nordul Americii, accepta descendentii lui Shulamith in cadrul expozitiilor feline, o adevarata realizare pentru o pisica care, daca n-ar fi avut parte de o sansa a destinului, ar fi putut sa fie doar o alta pisica a strazii.

Rasa American Curl este acceptata de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), Traditional Cat Association, Inc. (TCA), United Feline Organization (UFO) si Asociatia Felina Romana (AFR).

Aspectul exterior si dimensiunile

American Curl este o pisica bine proportionata, moderat de musculoasa, cu corp zvelt. Capul este de forma conica, fara planuri plate, cu nasul drept si mediu in lungime si ochi migdalati, mari si caprui. Coada lunga si ascutita la varf si lata la baza este foarte flexibila si stufoasa. Mai incet in dezvoltare, American Curl-ul atinge greutatea si inaltimea de adult in jurul varstei de 2-3 ani.

Bineinteles, ca urechile stranii ale American Curl-ului il diferentiaza net de alte rase. Urechile sunt nici prea mari si nici prea mici, late la baza si cu varfuri rotunjite si flexibile. Fiecare ureche este indoita spre spate la 90-180 grade.

American Curl este acceptat in majoritatea asociatiilor, in ambele varietati, atat cea cu parul scurt, cat si cea cu parul lung. Varietatea de American Curl cu parul lung prezinta o blana semi-lunga, moale si matasoasa, lipsita de puful lanos care ar contribui la incurcarea acesteia. Coada este stufoasa. Varietatea de American Curl cu parul scurt prezinta o blana scurta si moale, cu minimum de puf. Toate culorile si modelele sunt acceptate, incluzand culorile solide, tigratul pe fond cenusiu, calico, culoarea carapacei de broasca, fumuriu, chinchilla, bicolor si modelul colorpoint (specific siamezelor).

Din moment ce rasa detine un rezervor genetic inca redus, incrucisarile cu exemplarele fara pedigree, cu parul lung si scurt vor continua pana la 1 ianuarie 2010 pentru a asigura o diversitate genetica suficienta.

Personalitatea

Nu numai urechile ciudate sunt caracteristica care fac din American Curl-i un animalut de companie atat de ravnit. American Curl-ii sunt pisici sociabile, devotate. Afectuoase si loiale, American Curl-ii nu adora nimic altceva decat sa-si petreaca timpul cu persoanele favorite. Cu curiozitatea tipica a pisicilor, American Curl-ii va vor intampina cand ajungeti acasa. Se vor urca incantate pe umerii vostri (sau oriunde poate fi vazut), placandu-le sa va mangaie cu fruntea sau sa va toarca in poala. Bine cunoscuti pentru afinitatea lor pentru copii, American Curl-ii sunt animale de companie indragite, care, in general, se inteleg bine si cu alte animalute de companie. Ei au nevoie de multa atentie, astfel ca, nu sunt alegerea cea mai indicata pentru persoanele care-si petrec toata ziua la serviciu si au o viata sociala activa, noaptea.

Desi nu sunt atat de activi ca pisicile din alte rase, American Curl-ii sunt energici si vioi. Nu-si pierd niciodata pofta de a se juca, nici chiar atunci cand sunt in varsta. Cand nu urmaresc soarecele de jucarie, American Curl-ilor le face placere sa se cuibaresca in poala voastra pentru a beneficia de rasfaturi si pentru a toarce.

Cand cumparati un American Curl de calitate, este posibil sa vi se ofere un pisoi cu urechile drepte. American Curl-ii cu urechile drepte sunt totusi pisici de rasa pura, dar ele nu poseda gena dominanta care determina rasucirea urechilor. Ele au, in orice caz, aceeasi conformatie corporala, acelasi tip de blana si aceeasi personalitate ca si rudele lor cu urechi rasucite.

Aspecte particulare

Ingrijirea American Curl-ilor cu parul scurt este floare la ureche; o simpla periere o data pe saptamana este mai mult decat suficient. Chiar si American Curl-ii cu parul lung, cu parul lor semi-lung si cu putin puf, necesita o minima ingrijire. Asigurati-va sa-i periati de circa doua ori pe saptamana, cu un pieptan din metal pentru a inlatura parul mort si pentru a preveni incurcarea acestuia si va fi singura grija pe care o veti avea.

La nastere, urechile American Curl-ului vor arata ca la oricare alta pisica. In primele 7 zile, urechile devin mai ferme si incep sa se lase si sa se rasuceasca spre exterior. Din moment ce gradul de rasucire se poate modifica spectaculos intr-o perioada scurta de timp, este bine sa asteptati pana ce puii au varsta de cel putin 18 saptamani pentru a putea achizitiona un pisoi de calitate pentru expozitii. Pana atunci, urechile isi capata forma caracteristica de adult. La adulti, cat si la pui o atentie trebuie acordata modului de manipulare al urechilor pentru a preveni ruperea cartilajului auricular; astfel ca, este indicat sa nu fortati urechea intr-o pozitie nefireasca.

Boli si afectiuni curente

In general, American Curl-ii sunt niste pisici rezistente si sanatoase, care cu o alimentatie adecvata, miscare, ingrijire medicala de specialitate (vaccinari, deparazitari, controale periodice, etc.) si afectiune din partea companionilor lor umani vor fi longevive.

Fiind o rasa mai nou aparuta, inca, sunt cunoscute putine dintre sensibilitatile sale de ordin medical. Momentan, nu au fost semnalate boli sau afectiuni care sa apara cu o anumita frecventa la aceasta rasa. Pisicile American Curl sunt predispuse afectiunilor curente specifice felinelor, in general, fara o frecventa crescuta a uneia dintre ele. Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere. Gingivita nu le ocoleste ca doar fac parte din neamul pisicesc, de care nu se dezic.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si afectiuni ascunse si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a American Curl-ului este de 14-15 ani, unele exemplare fiind chiar mai longevive.

Etichete