Ce Este Complexul Granulomului Eozinofilic Felin?
Complexul granulomului eozinofilic este un termen utilizat pentru a descrie trei forme de leziuni ale pielii la pisici: 1) placa eozinofilica, 2) granulomul eozinofilic si 3) ulcerele indolente. Aceste leziuni au un aspect microscopic caracteristic ca urmare a prezentei eozinofilelor, un anumit tip de celule inflamatorii. Termenul este descriptiv, facand referire la aspectul microscopic al leziunii.
Ce Cauzeaza Complexul Granulomului Eozinofilic?
Cauza exacta a complexului granulomului eozinofilic felin este necunoscuta. Unele studii de cercetare sugereaza ca o forma de raspuns alergic (reactia de hipersensibilitate) poate fi implicata in majoritatea cazurilor. Acest „fenomen” este mult mai probabil in cazurile care recidiveaza. Alte studii sugereaza faptul ca aceasta afectiune ar putea fi cel putin partial genetica sau mostenita.
Care Sunt Simptomele Complexului Granulomului Eozinofilic Felin?
Cel mai obisnuit loc pentru manifestarea acestor leziuni este pe buze, in special pe buna superioara, unde apar sub forma ulcerelor. Acestea sunt mentionate, uneori, ca „ulcerele de rozatoare, rosaturi de sobolan sau buba dulce”, desi aceste termene sunt incorecte formal. Leziunile variaza de la ulcere mici si greu observabile la ulcere mari si extinse care desfigureaza buzele. Unele leziuni pot sangera. Granuloamele eozinofilice se pot dezvolta si in gura, in special de-a lungul gingiilor sau palatului (cerul gurii), sau pe alte zone ale corpului. Atunci cand leziunile se formeaza in alte locuri, de regula, ele apar sub forma unor pete fara par, cu zone iesite in relief de piele inrosita, mai degraba decat sub forma unui ulcer. Aceste leziuni sunt adesea denumite placi eozinofilice. Zonele obisnuite in care se dezvolta aceste placi eozinofilice sunt membrele posterioare si stomacul. Leziunile pot fi extinse si insotite de mancarime, tinand cont de faptul ca pisica, frecvent, isi linge si chiar isi musca zona afectata.
Cum Este Diagnosticat Complexul Granulomului Eozinofilic?
Aparitia ulcerelor caracteristice pe buze este extrem de sugestiva, iar biopsia nu este absolut necesara.
Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si descoperirile examinarii fizice a pisicii voastre. Examinarea microscopica a leziunii (aspiratia cu ac fin sau biopsia tisulara) este necesara pentru confirmarea unui diagnostic definitiv de granulom eozinofilic. Aparitia ulcerelor caracteristice pe buze este extrem de sugestiva, iar biopsia nu este absolut necesara. Daca leziunile sunt localizate in alte zone pe piele sau in gura, examenul biopsic are rolul de a exclude alte boli sau afectiuni.
Cum Este Tratat Complexul Granulomului Eozinofilic?
Daca o cauza care sta la baza aparitiei problemei este identificata, tratamentul specific va fi directionat spre inlaturarea acestei cauze.
Controlul si combaterea puricilor si a altor insecte sunt deosebit de importante in tratarea complexului eozinofilic felin. Acest lucru se datoreaza faptului ca afectiunea este cauzata sau declansata de reactia de hipersensibilitate la piscaturile de insecte. Piscaturile de insecte pot declansa un raspuns imunitar exagerat la pisicile afectate, cauzand sau agravand semnele clinice.
Unele pisici raspund la dietele hipoalergenice sau de eliminare, ceea ce sugereaza ca alergia alimentara subiacenta ar putea fi cauza. Majoritatea pisicilor diagnosticate cu complexul granulomului eozinofilic felin vor beneficia de un protocol dietetic hipoalergenic.
Corticosteroizii reprezinta cel mai uzual tratament pentru controlul simptomelor complexului granulomului eozinofilic.
Corticosteroizii reprezinta cel mai uzual tratament pentru controlul simptomelor complexului granulomului eozinofilic. Corticosteroizii sunt disponibili in diferite forme care au diferite durate de actiune; cel mai frecvent, pisicile sunt tratate cu corticosteroizi cu administrare injectabila sau orala. Tratamentul se poate intinde pe o perioada de saptamani sau luni, deoarece granuloamele eozinofilice, frecvent, reapar, iar tratamentul prelungit va minimaliza sansele de recidiva. Efectele secundare ale corticosteroizilor, de regula, nu sunt semnificative la pisici, dar utilizarea prelungita poate provoca efecte secundare, cum ar fi o crestere in greutate.
In cazurile recurente sau refractare, alte tratamente pot fi utilizate, incluzand medicamente de tipul ciclosporinei, extirparea chirurgicala a leziunilor sau criochirurgia (inghetarea leziunilor cu azot lichid in timp ce pisica este anesteziata).
Care Este Prognosticul Pentru O Pisica Diagnosticata Cu Complexul Granulomului Eozinofilic?
Majoritatea cazurilor raspund bine la tratamentul medicamentos. Recidiva este frecventa si necesita instituirea intermitenta a tratamentului pentru tot restul vietii in multe cazuri. Unele pisici care sunt grav afectate vor necesita o terapie mai agresiva, astfel ca, consultarea unui dermatolog veterinar poate fi utila.