Mai jos va prezentam o lista cu cele mai costisitoare afectiuni de tratat si cateva sfaturi privind modurile in care le puteti evita. Va rugam sa remarcati ca anumite afectiuni sunt evitabile, in timp ce alte nu sunt. Sfaturile si recomandarile facute mai jos vizeaza modalitatile in care pot fi prevenite afectiunile „evitabile”.
- Ingestia corpilor straini (intestinul subtire) – Aceasta afectiune poate fi evitata in totalitate. Prezenta unui corp strain in intestinul companioanei voastre este cauzata de ingestia unui obiect care ajunge la nivel intestinal. Obiectele straine frecvent inghitite de pisici sunt siretele, sforile, atele, snururile, nasturii, suruburi, bucatile mici de jucarii si tetinele de la biberoanele copiilor. Cum poate fi evitata afectiunea? Nimic mai simplu. Mentinand toate aceste „articole” departe de pisicile voastre. De asemenea, asigurati-va ca jucariile pe care li le oferiti sunt sigure si nu s-ar putea desprinde din acestea fragmente care ar putea fi ingerate. Daca cumva pisica voastra roade si inghite ceva sau incepe sa verse, contactati-va imediat medicul veterinar sau adresati-va unei clinici de urgenta din zona.
- Obstructia tractului urinar – Aceasta afectiune se suspecteaza a avea cauza genetica, astfel ca nu prea puteti face mare lucru s-o preveniti. Totusi, la unele pisici, puteti minimaliza problemele asigurandu-va ca acestea beneficiaza de un aport substantial de lichide in alimentatia lor. Unii medici veterinari recomanda hranirea cu hrana umeda (conserve, pliculete), deoarece aceasta contine un procent mai mare de apa decat hrana uscata (crochetele), folosirea adapatoarelor automate sau stimularea consumului de apa prin schimbarea mai frecventa a apei, completarea frecventa a vasului de apa sau adaugarea unui cub de gheata in apa de baut. De asemenea, se recomanda efectuarea regulata a analizei de urina (si, in special, a sedimentului urinar) la pacientii cu predispozitie sau grad de risc pentru a depista de timpuriu eventualele probleme urinare in incercarea de a le trata corespunzator si eficient.
- Ingestia corpilor straini (stomac) – Aceasta afectiune este, de asemenea, evitabila. Situatia este similara cu cea descrisa la punctul 1, cu singura mentiune ca, corpul strain este prezent in stomac si nu in intestin. Pastrati toate „articolele” pe care pisica voastra le-ar putea inghiti departe de aceasta. Observati-i comportamentul atunci cand se joaca cu jucariile si alte surse de divertisment pentru a va asigura ca nu incearca sa le „manance”.
- Cancerul rectal – Din pacate, la momentul de fata, nu se cunosc prea mult informatii despre modul in care ar putea fi prevenita aceasta afectiune.
- Pietrele vezicii urinare – Din pacate, aceasta afectiune are cauze genetice si metabolice, astfel ca pentru preventia ei completa nu ne raman prea multe lucruri de facut. Ceea ce putem face in mod efectiv este sa minimalizam afectiunea asigurandu-ne ca pisicile noastre beneficiaza de un aport adecvat de apa proaspata, in permanenta si sa le incurajam sa bea mai multa apa. De asemenea, asigurati-va ca pisica voastra primeste o hrana de foarte buna calitate. Daca pisica voastra a suferit in antecedente de pietre la nivel urinar, nu uitati ca exista diete speciale de preventie a formarii pietrelor, care se pot dovedi utile in minimalizarea riscului de a aparea recidive.
- Cancerul intestinal – Din pacate, in prezent, detinem prea putine informatii privind modurile in care ar putea fi prevenita aceasta maladie.
- Hipertiroidismul – Din pacate, aceasta afectiune nu poate fi prevenita, dar diagnosticarea ei precoce se poate dovedi utila in prevenirea complicatiilor aferente. Semnele obisnuite sunt reprezentate de pierderea in greutate in ciuda faptului ca pacientul mamanca bine, iar varsta de risc este cea de peste 8 ani.
- Fibrosarcomul – La momentul de fata, se cunosc putine informatii privind modul in care aceasta afectiune poate fi prevenita. Unele studii sugereaza ca una dintre cauzele acestor tipuri de cancere ar fi vaccinarile, multe dintre fibrosarcoame debutand la locul injectarii vaccinurilor. Diagnosticarea precoce este importanta. Semnalati medicului vostru veterinar orice formatiune pe care o depistati pe pielea companioanei voastre.
- Insuficienta renala acuta si cronica – Unele cauze ale insuficientei renale acute pot fi evitate. Astfel, cele mai frecvente cauze evitabile ale insuficientei renale acute sunt ingestia de antigel si/sau de crini. Masura cea mai eficienta de a va feri pisicile de aceasta maladie, este sa nu le lasati sa intre in contact cu crinii sau antigelul. In ceea ce priveste insuficienta renala cronica, aceasta poate fi consecinta fie a cronicizarii unui proces renal netratat sau nedepistat la timp, fie poate fi un proces de uzura fireasca, functionala si structurala, a aparatului urinar (in esenta, a rinichilor) ce progreseaza odata cu inaintarea in varsta. Aceasta afectiune poate fi prevenita prin depistarea si tratarea la timp a afectiunilor aparatului urinar, cat si prin hranirea pisicilor cu diete special concepute functie de etapa de varsta sau de sensibilitatile fiecarei pisici in parte.
- Mastocitomul – Din nefericire, aceasta afectiune canceroasa nu beneficiaza de un protocol de preventie.
Speram ca aceste sfaturi va vor fie utile in a preveni problemele de sanatate la pisicile voastre si ne-am dori ca nicio pisica sa nu sufere de aceste maladii. Dar, daca veti fi nevoiti sa treceti prin asa ceva, cel mai bine este sa fiti preveniti si pregatiti.