Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este o boală a pancreasului, un mic organ localizat în apropierea stomacului. Pancreasul are două tipuri diferite de celule care au funcții extrem de diferite. Un grup de celule produce enzime necesare pentru o digestie adecvată. Celălalt grup, denumite celulele-beta, produce hormonul insulină, care reglează nivelul de glucoză (zahăr) din sângele circulant și controlează distribuirea glucozei în țesuturile organismului. În termeni simplisti, diabetul zaharat este cauzat de incapacitatea sau eșecul pancreasului de a regla zahărul din sânge.
Semnele clinice ale diabetului zaharat sunt asociate concentrațiilor ridicate de glucoză sanguină și incapacitatea organismului de a utiliza glucoză că sursă de energie.
Care sunt semnele clinice ale diabetului zaharat la pisici?
Cele patru simptome principale ale diabetului zaharat sunt setea accentuată, urinarea intensificată, pierderea în greutate și o poftă de mâncare sporită.
Țînând cont de firea pisicilor, aceste semne pot trece neobservate, mai ales în stadiile timpurii de boală sau dacă o pisica își petrece o mare parte din timp afară. Pisicile care sunt hrănite cu o hrană umedă (conserve) sau semi-umedă își ating mare parte din aportul de apă din hrană lor, astfel că aportul crescut de apă va fi dificil de sesizat.
Există diferite tipuri de diabet zaharat la pisici?
Diabetul zaharat este, de regulă, clasificat în două tipuri de boală:
Diabetul zaharat de tip I este consecință distrugerii totale sau aproape complete a celulelor-beta. Acesta pare să fie un tip rar de diabet la pisica.
Diabetul zaharat de tip II este diferit prin faptul că parte dintre celulele ce produc insulină se păstrează, dar cantitatea de insulină produsă este insuficientă și astfel se înregistrează un răspuns întârziat în secretarea acesteia sau țesuturile organismului pisicii sunt relativ rezistente la insulină. Obezitatea este un factor predispozant în diabetul zaharat de tip II, care pare a fi cel mai comun tip de diabet la pisica.
Cât de comun este diabetul zaharat la pisica?
Diabetul zaharat este a două cea mai comună boală endocrină la pisici. Este întâlnit mai frecvent la pisicile de vârstă mijlocie până la senioare și este mai frecvent la masculi decât la femele. Deși incidența exactă este necunoscută, numărul de pisici diabetice crește cu o rată alarmantă datorită creșterii enorme a numărului de pisici supraponderale și obeze. Este important de subliniat și de reținut că o pisica cu 0,5-1 kilogram peste greutatea să ideală este considerată obeză, ceea ce înseamnă că o pisica domestică de talie medie (circa 4 kg) care cântărește 5,5 kg sau mai mult prezintă un risc ridicat de a dezvoltă diabet zaharat de tip ÎI.
Cum este diagnosticat diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este diagnosticat pe baza prezenței semnelor clinice tipice (sete accentuată, urinare excesivă, apetit exagerat și pierdere în greutate), un nivel persistent crescut al glucozei din sânge și prezența glucozei în urină.
Nivelul normal de glucoză în sânge este de 80-140 mg/dl. Acesta poate crește până la niveluri de 250-300 mg/dl după o masă copioasă sau bogată în calorii. Însă, diabetul este singură boală comună care va determina că nivelul de glucoză din sânge să crească peste 400 mg/dl. Unele pisici diabetice vor prezența un nivel al glucozei ridicat până la 700-800 mg/dl, dar majoritatea glicemiilor vor avea valori cuprinse în intervalul 400-600 mg/dl.
Pentru a conservă glucoză în organism, rinichii nu filtrează glucoză din fluxul sanguin în urină până când nu este atins un nivel excesiv. Acest lucru înseamnă că pisicile cu niveluri normale ale glucozei din sânge nu vor prezența glucoză în urină. Pisicile diabetice, însă, au cantități excesive de glucoză în sânge, astfel că această va fi eliminată în urină. Odată ce glucoză din sânge a ajuns la 180 mg/dl sau a depășit această valoare, excesul este înlăturat de către rinichi și eliminat în urină. Acesta este motivul pentru care pisicile și oamenii cu diabet zaharat prezintă glucoză în urină lor (glucozurie).
Confirmarea definitivă a diabetului zaharat la feline va necesită efectuarea unui test special ce dozează fructozamina serica.
Cum se tratează diabetul zaharat la pisici?
Diabetul zaharat este o afecțiune tratabilă. Deși tratamentul pe termen lung necesită o implicare și o dedicare susținute ale companionului uman, ce poate fi mai plin de satisfacții decât tratarea cu succes a acestei afecțiuni la mult îndrăgită voastră pisica.
Pașii inițiali în tratarea pisicii diabetice includ înlăturarea cauzelor predispozante ale diabetului. De exemplu, unele medicamente predispun pisicile la a dezvoltă diabet, astfel că întreruperea administrării acestor medicamente pot duce la dispariția afecțiunii. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet la pisici, astfel că normalizarea greutății corporale ar putea duce chiar la remiterea diabetului la unele pisici.
Toate pisicile cu diabet zaharat se vor simți bine consumând o dietă bine-echilibrată.
Toate pisicile cu diabet zaharat se vor simți bine consumând o dietă bine-echilibrată, iar medicul vostru veterinar este cea mai bună sursă de informare atunci când vine vorba de a va oferi îndrumarea în alegerea hranei celei mai bune pentru pisica voastră. Multe dintre pisicile cu diabet zaharat se vor simți bine consumând o dietă care este bogată în proteine și relativ săracă în carbohidrați, deoarece o dietă relativ săracă în carbohidrați va diminua cantitatea de glucoză absorbită pe la nivelul tractului intestinal și va reduce necesarul de insulină. Din păcate, deși alimentația este un element critic în tratarea cu succes a diabetului la pisici, în general, dietă, în acest caz, nu este o alegere simplă.
Majoritatea pisicilor vor avea nevoie de injecții regulate cu insulină pentru a le controla diabetul zaharat sau cel puțîn la început. De asemenea, pisica voastră va trebui să facă câteva vizite la clinică veterinară până când este stabilit un dozaj adecvat al insulinei. Nouă tehnologie a permis adoptarea unei monitorizări a glucozei la domiciliu cu ajutorul unui dispozitiv simplist denumit glucometru. Monitorizarea mai amănunțită la domiciliu poate implică evaluarea urinei în ceea ce privește prezența glucozei, deși această nu este o modalitate foarte obiectivă de a monitoriza nivelurile de glucoză. Majoritatea pisicilor vor atinge stabilizarea inițială în câteva zile până la câteva săptămâni și vor avea nevoie de injectarea de una-două ori pe zi a unei mici doze de insulină. Sunt disponibile ace extrem de fine astfel încât să nu-i provoace durere pisicii voastre, iar într-o perioada scurtă această procedura de injectare va va deveni o rutină. Medicul vostru veterinar va stabili momentele (orele) adecvate de administrare a insulinei, precum și tipul de insulină de care pisica voastră are nevoie.
Pisicile aflate în tratament trebuie să fie monitorizate?
Da, este deosebit de important că pisicile ce suferă de diabet zaharat să fie monitorizate atent pentru a va asigura că acestea se simt bine și nu apar eventuale complicații. Monitorizarea la domiciliu a glucozei din sânge devine o chestiune din ce în ce mai populară și mai uzuală, dar, rețineți faptul că parte a monitorizării terapiei va implică recoltarea periodică a unor probe de sânge de către medicul vostru veterinar.
Pentru a ajută la îngrijirea pisicii voastre, este deosebit de important să țineți evidență exactă a următoarelor informații:
Consemnări zilnice:
- Momentul (ora) efectuării injecției cu insulină
- Valoarea glicemiei înainte de efectuarea injecției cu insulină
- Cantitatea de insulină injectată
- Cantitatea și tipul de hrană administrată și consumată și la ce ora
- Cantitatea de apă băută
Consemnări săptămânale:
- Greutatea corporală a pisicii
Nu modificați NICIODATĂ doză de insulină fără că în prealabil să discutați acest aspect cu medicul vostru veterinar.
În plus, poate fi extrem de util să fie monitorizată cantitatea de glucoză eliminată în urină că un indicator al eficacității tratamentului. Nivelurile de glucoză sunt cel mai bine măsurate pe urină care este eliminată în timpul nopții sau la prima urinare a dimineții. Pentru a recolta urină de pisica, de regulă, este cel mai ușor să înlocuiți nisipul igienic special pentru pisici cu nisipul special conceput pentru a recolta urină sau cu ajutorul nisipului special pentru acvarii, pe care în prealabil l-ați spălat. Aceste materiale nu vor absorbi urină, astfel încât această să poată fi colectată ulterior într-un recipient curat (urocultor) pentru a fi analizată. Medicul vostru veterinar va poate pune la dispoziție stripurile de testare speciale pentru urină, astfel încât să le puteți folosi acasă și să măsurați nivelul de glucoză din urină. Dacă constatați o modificare marcantă a cantității de glucoză din urină sau în nivelurile de glucoză din sânge, acest lucru ar putea indică necesitatea de a fi modificată doză de insulină, dar nu modificați NICIODATĂ doză de insulină fără că în prealabil să discutați acest aspect cu medicul vostru veterinar. Modificarea dozei de insulină, de regulă, se bazează pe tendințele nivelurilor glucozei din sânge și din urină, dar în același timp țînându-se cont de variațiilor normale de zi cu zi.
Ce se întâmplă dacă pisicii mele i se administrează prea multă insulină?
Dacă unei pisici i se administrează prea multă insulină, există posibilitatea că nivelul glucozei din sânge să scadă până la un nivel extrem de periculos. Din acest motiv, este extrem de important să fiți foarte atenți în ceea ce privește doză corectă de insulină pe care o primește pisica voastră.
Dacă unei pisici i se administrează prea multă insulină, există posibilitatea că nivelul glucozei din sânge să scadă până la un nivel extrem de periculos.
Semnele clinice manifestate de o pisica cu un nivel foarte scăzut al glucozei din sânge includ starea de slăbiciune și letargie, tremuraturi, instabilitate pe membre și chiar convulsii. Dacă o pisica diabetică prezintă oricare dintre aceste semne este important să determinați glicemia acesteia dacă aveți un glucometru și să solicitați asistență medical-veterinară imediată. În cazurile ușoare de hipoglicemie, veți putea sesiza un mers ezitant sau „că de om beat” sau pisica poate părea sedată atunci când o chemați sau o mângâiați. Glucoză scăzută din sânge (hipoglicemia) este o urgență medicală. Medicul vostru veterinar va poate sfătui privind tratamentul specific de urgență în cazul în care pisica voastră trece printr-un episod de hipoglicemie, tratament pe care îl veți putea efectua acasă până în momentul în care pisica poate fi examinată de către un medic veterinar.