Ce reprezintă o examinare wellness?
O examinare wellness reprezintă o examinare medicală de rutină a pacientului care este aparent sănătos spre deosebire de examinarea unui pacient care este bolnav. Examinarea wellness poate fi de asemenea denumită că o „verificare” sau o „examinare fizică”. Accentul care se pune pe vizită wellness este pe menținerea unei stări de sănătate optime și pe implementarea unor protocoale menite să prevină anumite afecțiuni.
Cât de frecvent va trebui să beneficieze pisica mea de o examinare wellness?
Răspunsul la această întrebare depinde de vârstă pisicoasei voastre și de statusul ei de sănătate curent. În timpul copilăriei timpurii, examinările wellness sunt recomandate cu o rutină lunară, în timp ce pentru pisicile adulte, examinările wellness anuale sunt standardul, iar pentru pisicile mature și senioare, noi recomandăm examinările wellness semianuale.
Există o concepție populară greșită potrivit căreia un an calendaristic este echivalentul a șapte ani din viață unei pisici.
Animalele de companie îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât oamenii. Există o concepție populară greșită potrivit căreia un an calendaristic este echivalentul a șapte ani din viață unei pisici. De fapt, într-un an calendaristic o pisica poate înainta în vârstă în echivalentul a 4-16 ani umani. Motivul acestei diferențe dramatice este acela că pisoii ating maturitatea foarte rapid și sunt în esență adolescenți sau tineri adulți în jurul vârstei de un an – că urmare, ei sunt considerați a fi echivalentul a unui copil în vârstă de 15-16 ani la prima lor aniversare. În timpul celui de-al doilea an de viață, viteză de îmbătrânire încetinește un picuț, astfel că pisicoasă voastră va avea echivalentul a unei persoane de 24-25 de ani la cea de-a două să aniversare. După această perioada, viteză cu care pisicoasele noastre înaintează în vârstă se stabilizează la circa 4 ani pisicesti per an calendaristic. Acest lucru s-ar traduce că pisicile vor fi considerate că ajungând la jumătatea speranței de viață la vârstă de 6 ani, iar o pisica în vârstă de 10 ani este considerată senioară.
Medicul vostru veterinar este cel care va poate recomandă cel mai obiectiv cât de des pisica voastră ar trebui să beneficieze de un consult wellness în funcție de vârstă, stilul de viață și statusul de sănătate al acesteia.
Ce va verifică veterinarul meu în timpul unei examinări wellness?
În timpul examinării wellness de rutină, medicul vostru veterinar va va adresa întrebări privind alimentația, nivelul de activitate, aportul de apă, respirăția, comportamentul, obiceiurile și tabieturile, modurile în care își utilizează litieră, stilul de viață (în casă sau afară) și starea generală de sănătate a pisicii voastre. De asemenea, medicul vostru veterinar va efectua o examinare fizică a pisicii voastre. În funcție de istoricul și examinarea fizică a pisicii voastre, medicul veterinar va emite recomandări specifice privind medicină preventivă, cum ar fi vaccinarea, controlul paraziților (atât a paraziților externi de tipul puricilor, capuselor și a acarienilor urechii, cât și a celor interni de tipul viermilor intestinali sau ai inimii), alimentația, îngrijirea pielii și a blănitei, managementul greutățîi sau îngrijirea dentară. În plus, medicul vostru veterinar va discuta privind circumstanțele individuale ale pisicii voastre și va decide dacă alte eventuale recomandări privind stilul de viață sau etapă de vârstă vor fi necesare de formulat și implementat.
Ce va verifică veterinarul meu în timpul unei examinări fizice?
O examinare fizică implică observarea aspectului general al pisicii, ascultarea toracelui cu ajutorul stetoscopului („ascultatie”) și „palparea” sau pipairea anumitor zone ale corpului.
Medicul vostru veterinar va observă sau inspecta:
- Nivelul general de atenție și interes al pisicii voastre pentru lucrurile care o înconjoară
- Condiția corporală generală a pisicii voastre – dacă pisica voastră are o greutate corporală și o condiție corporală adecvate (fie este prea grasă, fie e prea slabă)
- Blăniță – se va verifică dacă există o uscăciune excesivă sau un aspect grasos excesiv, evidență matretii, naparlirii excesive sau o cădere anormală a părului
- Pielea – se va verifică dacă este uleioasă, uscată, prezintă mătreață, umflături sau noduli și sunt zone anormal de îngroșate sau subțiate, etc.
- Ochii – se va verifică dacă sunt înroșiți, inflamați, prezintă secrețîi sau o lacrimare excesivă, prezintă umflături sau noduli nefirești pe pleoape, modalitatea în care se închid pleoapele, pierderea transparenței componentelor globului ocular și orice alte aspecte anormale
- Urechile – se va verifică dacă există secrețîi, proliferări, îngroșări ale pielii, căderea părului sau orice alte semne care ar atestă există problemelor
- Nasul și față – se va observă simetria, prezența secretiilor, modalitatea în care respiră pisica, dacă există eventuale probleme privind faldurile de piele sau alte probleme aparențe.
- Gură și dintîi – se va observă dacă există depozite de tartru, boală periodontală, persistența danturii de lapte, dinți fracturați, salivatie abundență, sângerare de la nivelul mucoasei bucale, colorarea inestetică în jurul buzelor, prezența ulcerelor în și în jurul gurii, etc.
Medicul vostru veterinar va ascultă:
- Inima – va ascultă dacă există o frecvența cardiacă anormală sau a ritmului inimii („bătăi omise” sau „bătăi extra”) sau prezența murmurelor cardiace
- Pulmonii – va ascultă dacă există zgomote respiratorii intensificate sau diminuate
Medicul vostru veterinar va palpa:
- Pulsul – în funcție de rezultatele ascultatiei, medicul vostru veterinar poate ascultă simultan toracele și va palpa pulsul pe membrele posterioare
- Limfonodulii din regiunea capului, gâtului și membrelor posterioare – verificând dacă există mărirea în dimensiuni sau durere la nivelul acestora
- Gâtul – verificând dacă există modificări la nivelul glandelor tiroide
- Picioarele – verificând dacă există simptome de șchiopătură, probleme musculare, probleme neurologice, probleme ale labutelor sau ale gherutelor, etc.
- Abdomenul – pipairea vezicii urinare, a rinichilor, ficatului, intestinelor, splinei și stomacului cu scopul de a evalua dacă aceste organe par a fi normale sau anormale sau dacă există orice dovadă subtilă a disconfortului
… s-ar putea să nici nu va dați seama că medicul vostru veterinar efectuează anumite părți din examinarea fizică de rutină…
În anumite cazuri, s-ar putea să nici nu va dați seama că medicul vostru veterinar efectuează anumite părți din examinarea fizică de rutină, mai ales dacă medicul vostru veterinar nu detectează anumite anormalități.
Ce altceva ar putea fi verificat în timpul unei examinări wellness?
Medicul vostru veterinar v-ar putea recomandă că o proba proaspătă din fecalele pisicii voastre să fie examinată că parte a fiecărei examinări wellness. Această proba va fi procesată și evaluată microscopic în ceea ce privește prezența ouălor de paraziți. La pisoi, examinările lunare ale fecalelor sunt extrem de importante țînând cont de faptul că mulți pisoi au paraziți intestinali. Medicul vostru veterinar va poate recomandă inclusiv testarea pentru viermii inimii dacă locuiți într-o zona în care există o incidența mare a acestei boli parazitare.
Că parte a unei examinări wellness complete, medicul vostru veterinar, de regulă, vă va recomandă testele wellness de screening.
Că parte a unei examinări wellness complete, medicul vostru veterinar, de regulă, va va recomandă „testele wellness de screening”. Există patru categorii principale ale testării wellness recomandate pentru pisica: hemoleucogramă completă (HLG), profilul biochimic al sângelui, analiză completă a urinei și testarea hormonilor tiroidieni. Din fiecare categorie în parte, medicul vostru veterinar va va sfătui cât de extinsă ar trebui să fie testarea. La pisicile tinere fără probleme de sănătate observabile, o testare relativ simplistă ar putea fi adecvată. La pisicile de vârstă mijlocie sau senioare, se recomandă o testare detaliată. În cazul pisicilor vârstnice, testele wellness de screening adiționale pot include radiografiile de torace și abdominale pentru a evalua dimensiunea și aspectul organelor interne (inima, pulmonii, rinichii, ficatul, etc.), radiografiile scheletului pentru a depista modificările degenerative de la nivelul oaselor sau articulațiilor sau determinarea tensiunii arteriale, mai ales dacă medicul vostru veterinar are anumite motive de îngrijorare privind o tensiune arterială crescută (o problema comună a pisicilor vârstnice).
De ce sunt recomandate aceste teste suplimentare?
Pisicile nu ne pot împărtăși cum se simt și că urmare, stările de boală pot fi prezente cu mult înainte că noi să fim conștienți de ele. Pentru a complică și mai mult situația, că parte din instinctele lor de supraviețuire, majoritatea pisicilor își vor ascunde semnele bolilor subclinice (de ex., o boală care este în debut sau în stadiile incipiente și care cauzează numai simptome minime). Acest lucru înseamnă că o afecțiune medicală poate fi extrem de avansată înainte că pisica voastră să prezinte semne evidente sau depistabile de boală. Unele dintre semnele timpurii de avertizare pot fi depistate de către medicul vostru veterinar în timpul unei examinări fizice sau modificările subtile care ar putea fi sugestive pentru niște probleme ascunse pot fi descoperite, existând necesitatea efectuării testării suplimentare întocmai cum s-a subliniat mai sus.
… adesea, se pot face pași în gestionarea problemei înainte de a se produce leziuni ireversibile…
Dacă o boală sau afecțiune poate fi depistată înainte că pisica să prezinte semne evidente de boală, adesea, se pot face pași în gestionarea problemei înainte de a se produce leziuni ireversibile, iar prognosticul pentru o evoluție favorabilă poate crește. În plus, depistarea și tratarea precoce este adesea mai puțîn costisitoare decât așteptarea până în momentul în care boală sau problema devine suficient de avansată încât să afecteze calitatea viețîi pisicii.
Examinările și testările wellness sunt deosebit de importante la pisicile senioare și geriatrice, având în vedere că există șanse mari că acestea să fie suferinde de boli ascunse. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate examinările și testările bianuale în cazul pisicilor vârstnice.
Există ceva anume pe care trebuie să-l fac pentru a-mi pregăti pisica pentru o examinare wellness?
Atunci când va fixați programare cu medicul vostru veterinar, întrebați-l(o) dacă ar trebui să nu va hrăniți pisica înainte de vizită. De asemenea, întrebați-l(o) dacă să aduceți probe proaspete de urină sau fecale.
Pregătiți-va cu anumite informațîi de baza, cum ar fi brand-ul și tipul de hrană pe care-l mănâncă pisica voastră, dacă membrii familiei voastre o hrănesc cu „frânturi” de la mesele voastre, dacă ii administrați pisicii voastre eventuale suplimente și care sunt acestea și dacă oricare dintre membrii familiei voastre are eventuale probleme de sănătate prezente. De asemenea, acesta este momentul în care ar trebui să va gândiți dacă aveți eventuale griji sau nelămuriri privind anumite aspecte din rutină zilnică a pisicii voastre care ar putea necesită evaluări și strategii noi pentru menținerea unei stări de sănătate optimă a pisicoasei voastre.