Ingrijirea de Vreme Rece
Datorita spatiului limitat sau a preferintei personale, unele persoane aleg sa-si creasca pisicile afara, in aer liber. In aceste circumstante, proprietarii care opteaza pentru a-si creste pisicile afara vor trebui sa le ofere o ingrijire speciala pentru a le proteja cat mai mult cu putinta.
Din pacate, pisicile crescute afara au o speranta de viata cu mult mai mica decat cele care traiesc in casa. Ele sunt mult mai expuse bolilor contagioase, agresiunilor cu alte pisici si alte animalute din mediul exterior, precum si accidentelor traumatizante (cum ar fi accidentele rutiere).
Adapostirea
Este o idee buna sa-i oferiti pisicii voastre un loc sigur si confortabil in care sa se poata odihni. O casa micuta pentru pisici bine echipata si din care pisica sa poate iesi cu usurinta este recomandata. Podeaua casutei poate fi acoperita cu paie sau cu o paturica pentru a o ajuta sa-si mentina temperatura corporala in lunile de iarna. Daca este utilizat asternutul din paie, el va trebui sa fie schimbat periodic. Paiele pot mucegai inducand diferite probleme de piele si respiratorii companioanei voastre.
Intretinerea
Pisicile de exterior cu parul lung vor avea nevoie de o intretinere periodica. Blanita acestor pisici este mult mai predispusa la incalcire si la a „aduna” tot soiul de mizerii. Indepartarea caltilor (care poate necesita tunderea periodica) va ajuta la diminuarea traumatizarii pielii si o va ajuta pe pisica voastra sa-si mentina temperatura corporala adecvata. Majoritatea pisicilor cu parul scurt nu au nevoie de o intretinere consistenta si consecventa.
In lunile de iarna, unele comunitati folosesc sarea pentru a topi zapada si gheata. Atunci cand pisica paseste pe suprafetele acoperite cu sare, o parte din particule pot ramane in firele de par ce ii acopera labele. Toaletarea zilnica si meticuloasa specifica pisicilor poate duce ulterior la ingestia sarii si, consecutiv, la deranjamente gastrointestinale. Sarea poate fi la fel de bine si caustica pentru pernitele labutelor. Incercati sa-i mentineti pisicii voastre picioarele curate atunci cand gheata si sarea abunda.
Hranirea
Pisica de exterior este, de obicei, destul de activa. Oferirea unei alimentatii adecvate este esentiala. Asigurati-va ca mancarea pe care o consuma pisica voastra este de buna calitate. Hrana va fi administrata de cel putin doua ori pe zi. Fiti constienti de faptul ca puteti ajunge in situatia in care sa hraniti si alte cateva pisici de curte in afara de a voastra. Intotdeauna puneti-i la dispozitie apa proaspata si frecvent, verificati-o sa nu fie inghetata. Zapada si gheata nu sunt altervative adecvate pentru sursele de apa.
Problemele de Sanatate
Pisicile care traiesc afara au sanse mari de a suferi leziuni traumatice. Loviturile produse de automobilele in mers, atacurile altor animale sau ranile produse de oamenii rau-intentionati pot duce la rani grave sau chiar la moartea pisicii. Aceste accidente sunt foarte dificil de prevenit. Daca pubela voastra de gunoi nu este corect inchisa, ingestia gunoaielor poate determina deranjamente gastrointestinale. Tineti toate articolele destinate pentru autovehiculele voastre departe de pisica voastra. Multe persoane isi schimba antigelul primavara si toamna; expunerea la antigel poate fi mortala. Asigurati-va ca toate chimicalele toxice si periculoase sunt depozitate in siguranta si departe de pisica voastra. Erbicidele, ingrasamintele si alte produse horticole pot reprezenta o amenintare la adresa starii de sanatate, de asemenea. Tineti aceste produse in conditii de siguranta si departe de pisica voastra.
Iarna, cand va intoarceti acasa, motorul masinii voastre este destul de cald astfel ca pisicile il pot considera un loc confortabil pentru odihna in frigul aprig. Leziuni grave se pot produce atunci cand masina este pornita in timp ce pisica doarme pe motorul cald. Pentru a evita acest lucru, claxonati inainte de a va porni masina pentru a-i oferi pisicii posibilitatea sa fuga.
Ingrijirea Veterinara de Specialitate
Consultul anual este foarte important pentru sanatatea pisicii crescute in aer liber. Diagnosticarea prompta si tratarea starii de boala sunt vitale. Asigurati-va ca pisica voastra este protejata de boli in mod corespunzator prin vaccinare. Supuneti-va pisica controalelor parazitologice periodice si deparazitati-o in mod adecvat. Discutati alternativele de preventie a infestatiei cu purici si capuse cu medicul vostru veterinar. Preventia dirofilariozei este, de asemenea, foarte importanta la pisica crescuta afara. Avand in vedere ca isi petrece majoritatea timpului in mediul exterior, expunerea ei la tantari este mai mare, iar posibilitatea de a contracta dirofilariile este crescuta.