Sprijinirea Mamei
Nasterea si ingrijirea noilor-nascuti poate fi o sarcina coplesitoare pentru orice mama. Chiar daca pisica voastra, probabil, se va ingriji cum va stii ea mai bine de puisorii ei, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta in ceea ce priveste ingrijirea puilor si pentru a-i mentine sanatosi.
Un Mediu De Viata Cald
In primele cateva saptamani de viata, pisoii sunt incapabili sa-si mentina temperatura corporala. De regula, ei se lipesc de trupul mamei lor care le ofera suport termic. Puteti fi de ajutor mentinand temperatura din interiorul adapostului pisicii-mame intr-un interval de 30-32 grade Celsius pentru primele 5 zile de viata. Lampile electrice suspendate la distanta de nasucurile curioase ale pisoilor si al mamei sau pernitele electrice bine izolate pot fi folosite cu succes.
Din ziua a 5-a pana in a 10-a, reduceti lent temperatura pana in jurul valorii de 26 grade Celsius. Continuati sa reduceti treptat temperatura, astfel incat, la sfarsitul celei de-a patra saptamani de viata, temperatura mediului ambiant sa fie in jur de 23-24 grade Celsius.
Mentinerea puilor calzi este esentiala. Racirea poate avea ca rezultat inbolnavirea grava a acestora sau chiar moartea lor.
Un Mediu De Viata Curat
Adapostul sau spatiul in care se afla pisica-mama cu puii ei va trebui curatat in fiecare zi. Utilizati ziare sau prosoape sau paturi care pot fi spalate cu usurinta. Inlocuiti asternutul in fiecare zi. Pisica-mama va incerca sa mentina adapostul curat, dar acest lucru poate fi o sarcina dificila, mai ales in situatia in care are foarte multi pui de ingrijit. De asemenea, ea se va ocupa si de eliminarea necesitatilor fiziologice ale puisorilor ei, curatandu-le si lingandu-le regiunile genitale in mod frecvent.
Un Mediu De Viata Sanatos
Este destul de dificil sa stiti cu siguranta daca pisoii pisicutei voastre sunt sanatosi si in curs de dezvoltare, acest lucru fiind posibil numai daca ii monitorizati frecvent. In timpul primelor cateva saptamani de viata, cantariti fiecare pisoi o data pe zi. Inregistrati-le greutatile corporale si asigurati-va ca fiecare pisoi ia constant in greutate. Modificarile de greutate vor fi de ordinul gramelor, astfel ca, desi cresterea lor nu va fi rapida, ea va trebui sa fie constanta.
Dupa ce ochii pisoilor s-au deschis si pisoii incep sa se plimbe impleticit de jur imprejur, oferiti-le cantitati reduse de mancare umeda pentru pisoi. Cel mai probabil, ei se vor baga in castronelele cu mancare si se vor murdari putin, astfel ca ei vor trebui toaletati dupa fiecare masa.
Semne Ale Problemelor
Prin monitorizarea zilnica, starea de boala poate fi detectata si tratata din timp. Orice pisoi care pierde in greutate sau care nu castiga constant in greutate are nevoie de ingrijire medicala. Plansul continuu indica, de asemenea, o problema. Daca mama isi neglijeaza in mod selectiv anumiti pui, acei pui au nevoie de voi pentru a supravietui – este posibil sa fie necesar sa indepartati puii neglijati de mama si sa-si cresteti artificial. In mod instinctiv, unele mame stiu daca unul dintre puii lor este debil. Pisica-mama nu-si va mai consuma energia pe ingrijirea acestor pui si, in consecinta, ii va abandona. Ar trebui sa fiti constienti ca acesti pui este posibil sa nu supravietuiasca, indiferent cat de bine ii ingrijiti voi.
Daca observati orice problema sau modificare la pisoi, o examinare medicala de specialitate este recomandata cu tarie. Diagnosticarea prompta si instituirea imediata a terapiei specifice starii de boala ii vor oferi fiecarui pisoi cea mai mare sansa de a supravietui.