Insuficienta Renala Acuta La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 12 Septembrie 2017

Ce reprezinta insuficienta renala acuta?

Insuficienta renala acuta face referire la o insuficienta sau suferinta brusca a rinichilor de a-si efectua activitatile de filtrare normale. Aceasta nu reprezinta acelasi lucru cu forma mult mai frecvent intalnita de insuficienta renala, insuficienta renala cronica. Insuficienta renala acuta duce la acumularea de toxine si alte produse de metabolism in circulatia sanguina, stare de deshidratare, dezechilibre electrolitice si perturbari ale echilibrului acido-bazic al sangelui. Insuficienta renala acuta are potentialul de a fi eliminata sau altfel spus, este reversibila daca este diagnosticata precoce si este tratata agresiv. Pisicile varstnice prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta insuficienta renala acuta.

Insuficienta renala acuta este posibil reversibila daca este diagnosticata precoce si este tratata agresiv.

Care sunt semnele clinice ale insuficientei renale acute?

Semnele clinice ale insuficientei renale acute pot include anorexia brusca, starea de neliniste, varsaturile (in materialul vomitat poate fi prezent sangele), diareea care, de asemenea, poate contine sange, un miros ciudat al respiratiei si/sau convulsii. Unele pisici vor urina mai frecvent, in timp ce altele pot sa nu mai produca deloc urina. Ar putea exista un eveniment recent de ingestie a unei substante toxice (in special, antigel) sau o trauma recenta, o interventie chirurgicala sau o alta stare de boala. Multe dintre pisici se afla in stare de soc la momentul in care sunt prezentate in centrele medical-veterinare. Frecvent, medicul veterinar va depista niste rinichi mariti in dimensiuni si durerosi la palpare in timpul examinarii clinice.

Care sunt cauzele insuficientei renale acute?

Exista numeroase cauze ale insuficientei renale acute. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:

  • Obstructia ureterala sau uretrala
  • Intoxicatia cu antigel (etilen glicol)
  • Socul sistemic
  • Insuficienta cardiaca
  • Hipotensiunea sau presiunea sanguina scazuta
  • Tulburarile de coagulare
  • Medicamentele de tipul antiiflamatorii nesteroidiene sau a anumitor antibiotice
  • Veninul de insecte sau serpi
  • Metalele grele, cum ar fi plumbul, mercurul, arsenicul sau taliul
  • Ingestia de plante toxice, in special crinii
  • Ingestia de raticide (otrava de sobolani)
  • Pielonefrita sau infectia bacteriana a rinichilor
  • Peritonita infectioasa felina

Cum este diagnosticata insuficienta renala acuta?

Diagnosticul are la baza istoricul medical, semnele clinice si rezultatele testelor de sange si de urina. Printre alte teste de diagnostic care pot fi utilizate se numara radiografiile abdominale, ecografia abdominala, examinarea radiologica cu substanta de contrast, biopsia chirurgicala sau prin aspiratie cu ac fin a rinichilor.

Care este tratamentul in cazul insuficientei renale acute?

Tratamentul se axeaza pe inlaturarea toxinelor circulate cat mai rapid cu putinta si pe restabilirea echilibrului hidro-electrolitic. Aceste obiective sunt de regula asigurate prin administrarea fluidelor perfuzabile pe cale intravenoasa timp de 24-96 de ore (1-4 zile).

Dializa peritoneala si hemodializa sunt rareori efectuate, dar pot fi necesare in anumite cazuri. Daca se suspecteaza expunerea la o anumita toxina sau reactia la un anumit medicament, este recomandat ca stomacul sa fie golit de continutul sau imediat, urmand ca mai apoi sa se administreze carbune activat pentru evitarea absorbtiei ulterioare a toxinelor.

Suportul nutritiv poate fi necesar in cazul pisicilor cu varsaturi persistente sau incontrolabile. Medicul vostru veterinar va recomanda un plan de tratament agresiv care are cele mai mari sanse de revenire din insuficienta renala acuta.

Care este prognosticul pentru o pisica diagnosticata cu insuficienta renala acuta?

Insuficienta renala acuta este o afectiune grava ce poate pune in pericol viata pisicii afectate.

Prognosticul initial in toate cazurile de insuficienta renala acuta este unul rezervat. Daca cauza acesteia este o infectie, atunci se poate formula un prognostic mai favorabil decat in cazul in care cauza este o substanta toxica. Prognosticul pe termen lung in ceea ce priveste recuperarea depinde de gradul lezarii renale care s-a produs. Rinichiul are o capacitate infima de a se regenera sau de a se „autovindeca”, ceea ce justifica prognosticul rezervat. Medicul vostru veterinar va va oferi un prognostic mai precis in functie de semnele clinice si conditia particulara a pisicii voastre.