De ce mi-a prescris medicul veterinar acest medicament?
Insulină este un hormon care ajută organismul să transforme hrană pe care pisica voastră o consumă în energie. Insulină acționează favorizând transportul zahărului sau glucozei din sânge în celulele organismului pentru a sintetiza grăsimi, zaharuri și proteine. Fără ajutorul insulinei, glucoză nu poate întră în celulele organismului. Insulină își îndeplinește funcțiile în cazul în care organismul își produce propria insulină sau dacă această este administrată prin injectare. Insulină este administrată atunci când pisica suferă de diabet zaharat.
Cum administrez acest medicament?
-
Administrați-i pisicii voastre acest medicament întocmai cum v-a fost recomandat de către medicul veterinar. CITIȚI PROSPECTUL CU ATENȚIE.
-
Măsurați doză cu atenție.
-
NU AGITAȚI FLACONUL CU INSULINĂ – înainte de a aspiră insulină în seringă, rostogoliti blând flaconul între degetele voastre pentru a omogeniza conținutul.
-
Dacă păstrați insulină în frigider, lăsăți-o în seringă să ajungă la temperatura camerei înainte de injectare.
-
Încercați să-i administrați acest medicament la aproximativ aceleași ore în fiecare zi.
-
NU administrați pisicii o cantitate mai mare de medicament decât v-a fost recomandat și de asemenea, nu-i administrați insulină mai des decât v-a fost indicat.
-
Încercați să nu omiteți nicio doză.
Ce mă fac dacă am uitat să administrez o doză?
Administrați-i pisicii doză cât mai curând cu puțînță. Dacă a trecut mai mult de o ora de la momentul obișnuit al administrării, omiteți doză respectivă și continuați cu programul obișnuit. Nu-i administrați pisicii două doze deodată.
Cum trebuie să păstrez acest medicament?
Nu mai folosiți insulină care a fost păstrată la temperatura camerei pentru o perioada mai lungă de 1 lună.
- Depozitați acest medicament departe de copii.
- Depozitați acest medicament în frigider. NU-l congelați! Insulina poate fi păstrată la temperatura camerei timp de până la 1 luna de zile. Nu mai folosiți insulină care a fost păstrată la temperatura camerei pentru o perioada mai lungă de 1 luna de zile.
- Flacoanele sigilate pot fi păstrate până la dată expirării înscrise pe eticheta produsului.
- Nu expuneți insulină la temperaturi extreme sau la lumina solară directă. Acest lucru va determina insulină să devină mai puțîn activă și eficientă într-un timp scurt.
Care sunt efectele secundare posibile?
- Dacă pisicii voastre îi administrați o cantitate prea mare de insulină, această poate deveni hipoglicemica (prezintă un nivel scăzut al glucozei în sânge). Această stare ar putea avea drept consecință apariția dezorientarii, stării de slăbiciune, foamei exagerate, somnolentei, grețîi, bătăilor rapide ale inimii, lipsei de stabilitate și posibil, a convulsiilor și comei. Dacă apar convulsii, contactați-va medicul veterinar imediat.
- Dacă efectele secundare ale hipoglicemiei sunt ușoare, oferiți-i pisicii voastre niște mâncare și contactați-va medicul veterinar cât mai curând cu puțînță.
- Nivelurile ridicate ale glucozei în sânge sunt o altă problema care poate apărea. Anunțați-va medicul veterinar imediat dacă apar următoarele simptome: somnolență, gură uscată, piele uscată însoțită de mătreață, urinare intensificată, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, respirație dificilă și sete neobișnuită.
- Pot apărea și alte efecte secundare. Dacă sesizați orice neobișnuit, contactați-va medicul veterinar.
Există eventuale interacțiuni medicamentoase posibile?
- Aveți în vedere să-i comunicați medicului vostru veterinar dacă îi administrați pisicii voastre orice alte medicamente sau suplimente.
- Destul de des medicul vostru veterinar va poate prescrie două medicamente diferite, iar în astfel de situațîi o interacțiune între medicamente poate fi anticipată. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul vostru veterinar ar putea modifică doză și/sau v-ar putea monitoriza pisica mai atent.
- Următoarele medicamente ar putea interacționa cu insulină: steroizii anabolizanti, alcoolul, blocantele beta-adrenergice, inhibitorii de monoamin-oxidaza, guanetidina, fenilbutazonă, sulfinpirazona, tetraciclină, aspirina și alți salicilați, glucocorticoizii, dextrotiroxina, dobutamina, epinefrină, combinațiile de estrogen/progesteron, furosemidul, diureticele tiazidice, hormonii tiroidieni și glicozidele cardiace.
- Contactați-va medicul veterinar dacă pisica voastră manifestă orice reacțîi neobișnuite atunci când îi sunt administrare diferite medicamente împreună.