Daca sunteti in cautarea unei feline care sa semene cu o pisica din jungla, exotica si patata, dar care sa aiba temperamentul uneia domestice, pisica Ocicat poate fi ceea ce cautati. Fata de alte rase ca Bengaleza, la formarea Ocicat-ului s-au utilizat numai pisici domestice. Creata prin incrucisarea siamezelor, abisinienelor si americanelor cu parul scurt, aceasta felina seamana intr-oarecare masura cu un leopard mititel neinfricat, dar sub bulinele lui se ascunde o pisica in adevaratul sens al cuvantului.
Istoricul si originea
Ocicat-ul a fost creat in 1964 din intamplare, cand o crescatoare de siameze, Virginia Daly din Michigen a incrucisat o femela de siameza seal point cu un mascul de abisiniana, varietatea iepure (ruddy), in speranta de a crea o siameza abisinian-pointed. Primii pisoi fatati semanau cu tatal abisinian, deoarece coloritul si desenul abisinian sunt determinate de gene dominante. Ulterior, Daly a imperecheat una dintre femelele jumatate abisiniana si jumatate siameza cu un mascul siamez chocolate point. Pisoii fatati aveau coloritul siamezei abisinian-pointed pe care ea si-l dorea sa-l formeze. Totusi, printre pisoii fatati se gasea si un mascul de culoarea fildesului cu pete aurii si ochii aramii, patrunzatori pe care Daly l-a numit Tonga. Dorindu-si sa-i dea un nume de alint, fiica Virginiei la poreclit ocicat datorita asemanarii acestuia cu un pui de ocelot (o pisica salbatica americana).
Daly a initiat un program de selectie si crestere a ocicat-ului utilizand abisinienele si siamezele, straduindu-se astfel sa transforme acest accident fericit intr-o rasa veritabila. Mai tarziu, americanele cu parul scurt au fost incluse in acest program pentru a introduce culoarea argintie si pentru a da rasei un trup mai viguros si mai musculos. Atat Cat Fanciers’ Association (CFA), cat si The International Cat Association (TICA) au acceptat Ocicat-ul ca membra in 1987. Astazi, toate asociatiile nord americane recunosc aceasta rasa.
In 1986, s-au oprit incrucisarile cu siameza si americana cu parul scurt. Cu toate acestea, abisinienele au fost inca utilizate in programele de selectie ale Ocicat-ului pana in ianuarie 2005. Acest lucru a ajutat la mentinerea fondului genetic.
Astazi, Ocicat-ul este recunoscut de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline) si ACR (Asociatia Felina Romana).
Aspectul exterior si dimensiunile
Ocicat-ul este o pisica de talie mare, atletica, mai mult lunga decat inalta, osoasa si musculoasa, emanand putere si eleganta. Capul Ocicat-ului este mai mult lung decat lat, frumos cizelat. Are ochii mari si migdalati, iar urechile sunt nici prea mari, nici prea mici, dar bine distantate una de alta. Botul este lat si bine definit, iar barbia este evidentiata si puternica. Gatul este suplu, elegant si usor arcuit. Membrele sunt lungi, zvelte si musculoase, terminate cu labe ovale, trunchiul compact si robust, iar pisica, per ansamblu, are o greutate corporala surprinzatoare pentru talia ei. Astfel, un Ocicat adult poate cantari intre 3-6,5 kg. Coada este lunga si usor conica, mai lata la baza si usor mai ascutita la varf.
Blana sa este scurta si lucioasa, iar pisicile Ocicat de expozitie poseda pete rotunde sau sub forma de amprenta digitala care se gasesc in 12 culori, incluzand maro-roscat, ciocolatiu, cafeniu deschis, albastru, liliachiu, cafeniu si sase nuante de argintiu.
Modelul patat este total diferit de cel al celorlalte rase patate: Egyptian mau, Bengaleze, California spangled si pixie bob. Petele sunt dipuse intr-un model denumit „ochi de taur”, demonstrand provenienta din modelul clasic tabby (tarcat) din care deriva modelul patat. Uitati-va cu atentie la fiecare fir de par si veti constata ca acesta este decorat cu benzi alternante de culoare, inchise si deschise, si ca se termina cu un varf inchis la culoare. In frunte se poate distinge o marcaj tarcat in forma literei „M”. Ochii pot avea diferite culori, mai putin albastru.
Alte modele ca cel clasic tarcat, tigrat si pestrit rezulta de asemenea in urma programelor de reproductie.
Personalitatea
Pisica Ocicat este activa, curioasa si atletica si are un instinct de vanator foarte pronuntat. La fel ca stramosii lor, abisiniana si siameza, pisicile Ocicat sunt energice si vorbarete, fiind companioanele perfecte pentru persoanele care-si doresc niste pisici jucause, vivace si independente. Sunt sociabile si afectuoase si dau dovada de un puternic devotament fata de companionii lor umani. Similar stramoaselor lor siamezele, pisicile Ocicat pot fi chiar guralive cand ceva este total gresit cum ar fi lipsa hranei sau a apei din castronase, dar nu sunt atat de galagioase sau de sacaitoare ca predecesoarele lor siameze.
Extrem de inteligente, pisicile Ocicat isi invata numele foarte repede si pot fi „antrenate” sa faca o multitudine de trucuri, marea majoritate adresate speciei canine. In realitate, unii proprietari pretind ca pisicile lor Ocicat sunt foarte destepte. Viitorii proprietari trebuie sa fie preveniti ca pisicile Ocicat au un talent aparte pentru a face pozne. Nici chiar cea mai inalta etajera nu este de neexcaladat de catre aceste atletice feline. In concluzie, aceste pisici nu sunt o alegere buna pentru persoanele care-si doresc feline de companie linistite, alintate si lipicioase.
Relatiile cu familia si casa
La fel ca si siamezele, pisicile Ocicat sunt extrem de dependente de companionii lor umani si simt nevoia sa interactioneze cu acestia. Daca lucrati toata ziua si va distrati toata noaptea, o alta rasa ar fi o alegere mai buna. Totusi, daca ii faceti rost de un companion felin, Ocicat-ul vostru va va astepta linistit sa va intoarceti acasa. Amintiti-va doar ca doua pisici Ocicat sunt de doua ori mai poznase decat una singura.
Pisicile Ocicat se inteleg bine cu copiii si alte animalute de casa, mai ales daca cresc alaturi de acestia inca din copilarie, iar cand vine vorba de joaca nu mai exista nicio diferenta interspecifica. Se intelege foarte bine si cu suratele ei, dar intre masculi, din cand in cand, pot apare lupte de dominatie.
De asemenea, pisica Ocicat se adapteaza traiului atat mixt, in casa si afara, cat si traiului exclusiv in casa. Daca ar fi sa se faca un sondaj al preferintelor, puteti fi convinsi ca vor prefera sa traiasca in casa alaturi de voi, dar asta nu inseamna ca nu se vor bucura de clipele petrecute in aer liber unde au o multitudine de lucruri de investigat.
Aspecte particulare
Pisicile Ocicat are nevoie de o minima ingrijire. Blana lor neteda si scurta necesita numai o periere periodica pentru a inlatura parul mort. Evitati periile din metal cu perii desi intrucat acestea le pot deteriora blana splendida. Urechile si unghiutele vor fi controlate si toaletate periodic.
Boli si afectiuni curente
Pisicile Ocicat sunt in general robuste si sanatoase, dar ca predecesoarele lor abisiniene si siameze pot fi predispuse anumitor afectiuni ereditare si stari morbide, cum ar fi gingivita. Netratata, boala dentara poate altera starea generala de sanatate a pisicii. Cu o periere dentara de rutina, controale regulate si detartraje profesionale periodice, aceasta problema poate fi minimalizata.
Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de nisip la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.
Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.
Speranta medie de viata a Ocicat-ului este de 13-15 ani.