Ce este peritonita infectioasa felina?
Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala importanta a pisicilor domestice si a majoritatii membrilor familiei de feline (Felidae). Este intalnita in intreaga lume la pisicile de toate varstele, dar boala este mai frecventa la pisicile tinere cu varste de sub doi ani. Desi PIF nu este o boala extrem de comuna, este importanta deoarece odata ce o pisica dezvolta boala, finalul este aproape intotdeauna unul fatal.
Ce cauzeaza PIF?
Tulpinile de coronavirus enteric felin pot suferi mutatii, transformandu-se intr-un tip de virus mai periculos si provoaca peritonita infectioasa felina.
Peritonita infectioasa felina este asociata cu o infectie virala provocata de coronavirusul felin (FCoV). Exista mai multe tulpini diferite de coronavirus felin, care se diferentiaza prin capacitatea lor de a provoca boala. Initial, s-a incercat clasificarea acestor tulpini, fie ca tulpini de virus de peritonita infectioasa felina (capabile sa provoace boala), fie ca tulpini de coronavirus enteric felin (in esenta, tulpini nepatogene, in principal, limitate la tractul intestinal). In prezent, este cunoscut faptul ca tulpinile de coronavirus enteric felin pot suferi mutatii, transformandu-se intr-un tip de virus mai periculos si provoaca peritonita infectioasa felina.
PIF ramane una dintre cele mai putin deslusite boli dintre toate bolile pisicilor.
Avand in vedere ca, coronavirusul enteric si tulpinile cauzatoare de PIF de coronavirus felin nu pot fi diferentiate prin intermediul testelor de laborator (a se vedea mai jos) si intrucat multe pisici, chiar si atunci cand sunt infectate cu tulpinile cunoscute ca inducand peritonita infectioasa felina nu dezvolta boala, diagnosticarea peritonitei infectioase feline este foarte dificila. Factorii care determina imbolnavirea unei pisici, in timp ce altele raman neafectate sunt inca neclari. Reinfectarea repetata si/sau factorii genetici se considera ca ar contribui la dezvoltarea peritonitei infectioase feline. Peritonita infectioasa felina ramane una dintre cele mai putin deslusite boli dintre toate bolile pisicilor.
Cat de frecventa este infectia cu coronavirus felin in comparatie cu peritonita infectioasa felina?
Pe baza studiilor efectuate pe testele de sange, s-a constatat ca multe pisici (pana la 30% din populatia generala de pisici si pana la 80% in crescatoriile de pisici) se infecteaza cu una sau mai multe tulpini de coronavirus felin la un moment dat in timpul vietii lor. Cu toate acestea, incidenta peritonitei infectioase feline este scazuta (mai putin de 1% din pisicile prezentate in centrele medical veterinare). Intocmai cum v-am explicat mai sus, multe infectii se datoreaza tulpinilor relativ inofensive si chiar si atunci cand pisicile sunt infectate cu tulpinile care ar putea cauza boala, multe pisici nu se imbolnavesc imediat sau chiar nu vor face boala pe tot parcursul vietii lor.
Cum se infecteaza o pisica cu coronavirusul felin (FCoV)?
Temperaturile scazute fac ca virusul sa reziste luni de zile.
Nu se cunoaste exact modul in care majoritatea pisicilor se infecteaza cu FCoV. Contactul direct intre pisici este cea mai probabila cale de transmitere. FCoV este prezent in sangele pisicilor infectate, cel putin in stadiile incipiente, si poate fi eliminat prin urina si fecale. Desi virusul este destul de fragil si nu supravietuieste mai mult de 24-36 de ore in mediul normal, se crede ca temperaturile scazute fac ca virusul sa reziste luni de zile. Transmiterea prin imbracaminte, asternuturi sau alte obiecte este posibila numai in primele cateva ore de contact. Muscaturile de insecte, cum ar fi cele de purici pot, de asemenea, sa disemineze si sa transmita infectia.
Asa cum am explicat mai sus, majoritatea infectiilor se datoreaza tulpinilor relativ inofensive de FCoV. Din pacate, aceasta infectie initial benigna poate mai tarziu sa se transforme prin mutatiile suferite de virus intr-o peritonita infectioasa felina la anumite pisici. Chiar si in cazul tulpinilor mai periculoase (patogene), pisicile aparent sanatoase pot fi purtatoare de virus si pot elimina virusul fara sa manifeste niciun semn de boala. Multe dintre pisicile care sufera de peritonita infectioasa felina nu prezinta un istoric care sa confirme contactul cu alte pisici care au prezentat semne clinice de peritonita infectioasa felina. Virusul poate ramane in stare inactiva sau „latenta” in organismul pisicii pe o perioada de luni pana la ani de zile inainte ca pisica sa dezvolte boala in cele din urma.
Ce semne clinice va dezvolta o pisicia infectata cu PIF?
Majoritatea pisicilor expuse sau care au intrat in contact cu FCoV sau chiar cu tulpinile care au potentialul de a induce PIF, au capacitatea de a dezvolta un raspuns imun care le protejeaza. Astfel, numai o mica parte dintre pisicile infectate chiar vor dezvolta boala clinica. Dar, cele care vor dezvolta boala aproape invariabil vor muri. La pisicile care dezvolta peritonita infectioasa felina, primele semne de imbolnavire pot fi foarte vagi. Apatie, letargie, diminuarea sau absenta poftei de mancare si alternanta starii febrile cu temperatura corporala normala sunt semnele clinice raportate in mod obisnuit. Dupa o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani, apar si alte simptome. In acest stadiu, majoritatea pisicilor vor dezvolta forma „umeda” a peritonitei infectioase feline, care face referire la acumularea de lichid care apare in cavitatile organismului; lichidul se poate acumula in abdomen, ducand la aparitia unui abdomen umflat, sau in cavitatea toracica, provocand dificultati in respiratie. La unele pisici, se acumuleaza putin lichid sau deloc (forma „uscata” de PIF spre deosebire de forma „umeda”), dar apare o inflamatie severa in unul sau mai multe organe, incluzand ochii, creierul, ficatul, intestinul sau alte organe din organism, ducand la aparitia unei varietati de semne clinice. Odata ce boala s-a dezvoltat, majoritatea pisicilor afectate vor suferi o deteriorare rapida a starii lor, dar unele pisici reusesc sa se pastreze stabile timp de cateva saptamani. Din pacate, in cele din urma, boala se va solda cu moartea pisicilor afectate in aproape toate cazurile.
Cum poate fi diagnosticata PIF?
Putine alte boli vor induce acumularea unui lichid de acelasi tip cu cel pe care-l creeaza PIF.
Avand in vedere ca PIF prezinta o varietate de semne clinice si multe dintre aceste semne apare si in alte boli, PIF este deosebit de dificil de diagnosticat. Pot fi depistate diferite modificari ale parametrilor sanguini la analizele de sange de rutina, dar niciuna dintre acestea nu este specifica pentru peritonita infectioasa felina. Examenul radiologic poate fi util in depistarea prezentei de lichid in abdomen sau torace. Daca lichidul este prezent, parte din acesta poate fi indepartat prin „punctionarea” toracelui sau a abdomenului. Analizarea unei probe din acest lichid in laboratoarele veterinare poate fi extrem de valoroasa, deoarece putine alte boli vor induce acumularea unui lichid de acelasi tip cu cel pe care-l creeaza PIF. Cu toate acestea, analiza lichidului nu intotdeauna ofera un diagnostic definitiv al bolii. Uneori, PIF este mai degraba un diagnostic de excludere, ceea ce inseamna ca o varietate de afectiuni similare au fost complet excluse din diagnosticul diferential, singura suspiciune de diagnostic ramanand peritonita infectioasa felina. Diagnosticul poate fi si mai mult complicat si dificil de confirmat, deoarece PIF poate coexista cu alte afectiuni, cum ar fi bolile cauzate de virusul leucemiei feline.
Medicul vostru veterinar va poate recomanda efectuarea unui examen biopsic la pisica voastra, astfel incat PIF sa poata fi diferentiata de o alta boala tratabila.
In prezent, singura modalitate de a stabili un diagnostic pozitiv de PIF este prin examinarea histologica a tesuturilor afectate (sau prin examinarea post-mortem) de catre un patolog. Daca exista vreo indoiala in privinta diagnosticului, medicul vostru veterinar va poate recomanda efectuarea unui examen biopsic la pisica voastra, astfel incat PIF sa poate fi diferentiata de o alta boala tratabila.
Inteleg ca sunt teste specifice de sange. Cat de sigure sunt?
Cateva companii au elaborat kituri care detecteaza anticorpii anti-coronavirusul felin din sange. Unele laboratoare veterinare dispun de teste cum ar fi reactia de polimerizare in lant (PCR), care pot detecta cantitati infime de virus. Desi, unele dintre aceste teste pretind ca pot face distinctia intre tulpini si ca detecteaza tulpinile care sunt mai susceptibile de a fi asociate PIF, majoritatea expertilor independenti nu confirma aceasta „pretentie”. Ca urmare, un test „pozitiv” la o pisica sanatoasa nu este un factor predictiv puternic pentru PIF ulterioara.
Daca o pisica are semne clinice concorde cu diagnosticul de PIF, atunci un test „pozitiv” sustine diagnosticul.
Daca o pisica are semne clinice concorde cu un diagnostic de PIF, atunci un test „pozitiv” sustine diagnosticul, dar nu este definitoriu. In cazurile clinice cu forme avansate, anticorpii anti-virus pot forma complexe care nu sunt depistate de testul de laborator, producand un rezultat „fals-negativ”. De aceea, un test „negativ” in prezenta semnelor evidente nu exclude diagnosticul de PIF.
Dupa cum ati putut constata, PIF este una dintre bolile cel mai dificil de diagnosticat de catre medicul vostru veterinar din cauza complexitatii bolii si a limitelor testelor curente.
Exista vreun tratament pentru PIF?
PIF este fatala in aproape toate cazurile. Nu exista un tratament specific. Medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi corticosteroizii (uneori, utilizati in combinatie cu medicamentele imunosupresoare de tipul celor care uneori sunt folosite in terapia cancerului), pot atenua temporar simptomele si imbunatatesc calitatea vietii pisicii. In cazul pisicii bolnave cu simptome clinice, odata ce PIF a fost diagnosticata, euthanasia se dovedeste a fi cea mai umana si adecvata masura.
Exista vreun vaccin pentru PIF?
In ultimii ani, unii producatori au dezvoltat vaccinuri utile in preventia PIF. Tinand cont de faptul ca metoda de transmitere si ca succesiunea de evenimente care duc la aparitia bolii clinice sunt putin deslusite si avand in vedere ca infectia este posibil sa se fi produs inainte de vaccinare, reusita vaccinarii nu este sigura. Va puteti consulta cu medicul vostru veterinar privind beneficiile vaccinarii in cazul pisicii voastre.
Celelalte pisici din casa sunt in pericol?
Infectia va duce la aceasta boala fatala numai la putine pisici.
Daca pisica voastra are PIF, celelalte pisici din caminul vostru pot prezenta un risc mai mare de a se infecta cu virusul care poate cauza PIF. Din fericire, infectia va duce la aceasta boala fatala numai la putine pisici. Ca masura de precautie, multi medici veterinari recomanda sa asteptati undeva la o luna de zile dupa ce o pisica infectata a murit inainte a aduce o noua pisica in casa, pentru a minimaliza riscul de expunere la virus. Intr-un camin cu mai multe pisici in care o pisica infectata a murit, se recomanda sa asteptati cel putin 3 luni in care sa urmariti daca vreo alta pisica dezvolta boala clinica. Totusi, aceste pisici expuse anterior ar putea fi purtatoare ale bolii si ar putea avea potentialul de a infecta orice alte pisici noi aduse in casa.