Iată o întrebare care-i preocupă pe mulți dintre noi, dar mai ales pe cei care sunt companionii umani grijulii ai pisicoaselor. Categoric, viața este mult mai frumoasă și mai incitantă atunci când percepi culorile care îi dau formă și există o vorbă celebră într-un ton optimist care ne „invită” să ne vedem viața în culori și nu în tonuri de alb-negru.
Atunci când admiri un curcubeu pe cer, vezi nuanțe de roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Te-ai întrebat vreodată ce vede pisica ta atunci când privește un curcubeu? Oare, poate prietena ta felină să distingă aceeași gamă de culori întocmai cum poți tu? Oare, ea vede benzi de negru și alb? Culorile pe care ea le vede sunt estompate?
Modul în care pisicile văd culorile este un subiect de cercetare de lungă durată și rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Deși pisicile nu pot sesiza toate culorile întocmai cum pot oamenii, lumea lor nu este în totalitate în nuanțe de alb/negru. De fapt, pisicile trăiesc într-o lume destul de colorată.
Te-ai întrebat vreodată ce face o culoare atât de „colorată”?
Culorile sunt percepute de celulele nervoase din componența ochiului. Retina, componentă a ochilor, are două tipuri principale de celule – celulele cu conuri și celulele cu bastonașe. Capacitatea de a diferenția culorile este determinată de prezența celulelor speciale sensibile la culoare denumite „celulele cu conuri” sau mai simplu, „conuri”. Ochii umani și felini dispun de trei tipuri de celulele cu conuri care pot identifica combinații de roșu, albastru și verde. Dar, datorită faptului că oamenii au de 10 ori mai multe celule cu conuri decât au pisicile, ei percep mai multe variații sau nuanțe de culoare. În cadrul observațiilor științifice, pisicile nu par să perceapă întreg spectrul de culori pe care le percep oamenii. Unii cercetători cred că pisicile văd numai albastru și gri, în timp ce alții consideră că ele pot vedea și galbenul întocmai ca echivalenții lor canini.
Întocmai cum celulele cu conuri sunt responsabile pentru distingerea culorilor, celulele cu bastonașe au o treabă specială de dus la îndeplinire. Celulele cu bastonașe detectează mișcarea și nivelurile de intensitate ale luminii. Pisicile dispun de mai multe celule cu bastonașe decât oamenii, conferindu-le avantaj atunci când vine vorba de a vedea în lumină slabă sau de a identifica obiectele în mișcare.
Există comparație între vederea pisicii și vederea umană?
Doar pentru că pisicile nu percep întregul spectru de culori întocmai cum pot oamenii, asta nu înseamnă că ele nu percep diferitele culori, ci pur și simplu, ele nu pot percepe culoarea „reală” a unui obiect. De asemenea, ele sunt mai puțin sensibile la schimbările de luminozitate, astfel că ele nu au capacitatea de a percepe culoarea în nuanțe vii, vibrante întocmai cum putem noi.
În afara percepției culorilor, felinele și oamenii prezintă și alte diferențe vizuale. În unele privințe, vederea felinelor nu este la fel de „ascuțită” ca vederea umană. Pisicile sunt mai pricepute în ceea ce privește vederea la apropiere decât suntem noi. Atunci când ne uităm la un obiect de la aceeași distanță, nouă ne poate părea obiectul clar percepându-i toate proprietățile, dar neclar și estompat în cazul pisicilor noastre. De exemplu, dacă un om poate vedea cu claritate un obiect de la o distanță de 30 de metri, acesta va fi neclar pentru o pisică. De fapt, obiectul nu va fi perceput cu claritate până când pisica nu se află mult mai aproape de el, la aproximativ 6 metri distanță.
Care ar fi alte diferențe vizuale între pisici și oameni?
Pentru a compensa aceste deficiențe minore, puteți fi siguri că felinele beneficiază de alte avantaje vizuale. Pisicile au ochii poziționați mai excentric, dispuși mai spre lateralele capului, ceea ce le permite să aibă o percepție mai largă a vederii periferice decât avem noi. Compromisul sau compensația este o gamă mai mică a acuității vizuale, astfel că pisicile nu beneficiază de o percepție de aceeași profunzime ca a noastră.
De asemenea, pisicile au pupile eliptice care se dilată la maximum, permițându-le să capteze cât mai multă lumină cu putință. Ele, de asemenea, dispun de celule „reflectorizante” sub retină care formează tapetum-ul. Tapetum-ul îi conferă pisicii aspectul de „ochi strălucitori” și de asemenea, le îmbunătățește abilitatea de a vede în lumină slabă.
Dacă ar fi să le comparăm cu oamenii, pisicile văd mai bine în lumină slabă (la apus și la răsărit) și sunt mai precise în a detecta mișcarea.
Nu scăpați din vedere faptul că, întocmai cum povesteam mai devreme, pisicile sunt dotate cu mai multe celule cu bastonașe la nivelul retinei decât prietenii lor umani. Celulele cu bastonașe sunt responsabile pentru detectarea mișcării, chiar și a celor mai neînsemnate mișcări de la distanțe mari. Astfel că, dacă ar fi să le comparăm cu oamenii, pisicile văd mai bine în lumină slabă (în zori și la amurg) și sunt mai precise în a detecta mișcarea.
De ce văd pisicile ceea ce văd?
Pisicile sunt echipate cu mecanisme fine de acomodare vizuală care le permit să supraviețuiască și să prospere în sălbăticie. Văzând bine în lumină slabă și dibuind chiar și cele mai delicate mișcări din mediul de viață de la distanțe mari, le îmbunătățește considerabil abilitatea de a vâna. Aceste daruri de preț, de asemenea, le ajută să știe și când ele pot deveni o potențială pradă și când e cazul s-o ia la sănătoasa.
Știind cum și ce poate vedea pisica ta te va ajuta să faci alegeri puuurrrfecte pentru aceasta. De exemplu, reținând gama de culori pe care pisica ta o poate percepe, poți alege jucăriile potrivite. Poți fi sigur(ă) că pisica ta va fi încântată de jucăriile galbene și albastre mult mai mult decât de cele roșii. Și, vei înțelege de ce brusc devine extrem de atentă în timp ce stă tolănită pe pervazul ferestrei îndată ce a ochit o pasăre ce zboară la 50 de metri depărtare. De asemenea, vei știi că pentru a-i atrage în totalitate atenția, va trebui să stai direct în fața acesteia unde acuitatea sa vizuală este cea mai mare.
Pisicii tale îi vor plăcea jucăriile galbene și albastre mai mult decât cele roșii.
Iar data următoare când ești suficient de norocos să fii premiat cu un curcubeu pe cer, fii sigur că și pisica ta se va bucura de priveliște. Poate că nu va vedea toate culorile curcubeului, dar clar va putea vedea un pic de galben și albastru. Și asta i-ar putea fi suficient și puurrrfect din perspectiva ei!