Am dori sa va felicitam pentru dobandirea noului vostru pisoi. A avea o pisica poate fi o experienta plina de satisfactii, dar, in acelasi timp este si o mare responsabilitate pe termen lung. Ne dorim ca acest material informativ sa va ofere informatiile necesare pentru a lua niste decizii bune in ceea ce-l priveste pe pisoiul vostru.
In primul rand permiteti-ne sa va multumim ca ati ales centrul nostru pentru a va ajuta in ingrijirea starii de sanatate a pisoiului vostru. Daca aveti eventuale intrebari privind orice subiect legat de ingrijirea si sanatatea pisoiului vostru, nu ezitati sa ne contactati. Medicii nostri veterinari si personalul auxiliar va vor ajuta cu drag.
Cum Ar Trebui Sa-Mi Initiez Pisoiul In Noul Lui Mediu De Viata?
O pisica este tentata in mod nativ sa-si investigheze mediul de viata. Initial, va trebui sa-i limitati aria de explorare pentru a-i putea supraveghea indeaproape comportamentul si manifestarile. Dupa ce l-ati tinut intr-o singura camera pentru primele cateva zile, treptat ii puteti permite accesul si in celelalte spatii ale caminului.
Cum Ar Trebui Sa-I Fac Cunostinta Noului Meu Pisoi Celeilalte Pisici Pe Care O Am?
Majoritatea pisoilor vor fi intampinati intr-o maniera ostila de catre celelalte animalute din casa, mai ales daca este vorba de o alta pisica.
Pisica pe care deja o aveti nu trebuie sa simt ca trebuie sa intre in competitie pentru hrana sau atentie.
Cealalta pisica, de obicei, nu intelege necesitatea unui pisoi in casa si aceste senzatii si trairi pot fi accentuate daca simte ca acea atentie speciala ii este aratata pisoiului. Pisica pe care deja o aveti nu trebui sa simta ca trebuie sa intre in competitie pentru hrana sau atentie. Noul pisoi va trebui sa aiba propriul lui castron de hrana si nu va trebui sa-l lasati sa manance din castronul celeilalte pisici. Chiar daca este firesc sa va petreceti un anumit timp tinand in brate si mangaind noul pisoi, cealalta pisica va simti rapid ca este neglijata. Noul pisoi are nevoie de multa afectiune si atentie, dar cealalta pisica nu va trebui sa fie neglijata. De fapt, acomodarea va fi mai usoara, daca pisica existenta va primi mai multa atentie decat in mod normal.
Perioada de „imprietenire”, de regula, va dura intre 1-2 saptamani si va avea una dintre cele trei urmari posibile:
- Pisica existenta va ramane ostila fata de pisoi. Ocazional, acestia se pot „duela”, mai ales daca ambii vor incerca sa manance din acelasi castron in acelasi moment. Aceasta situatie este putin probabila, daca competitia pentru hrana si afectiune este minimalizata in timpul primelor cateva saptamani de acomodare.
- Pisica existenta nu va face nimic altceva decat sa tolereze pisoiul. Ostilitatile vor inceta, dar pisica existenta se va comporta ca si cum pisoiul n-ar exista. Acest scenariu este mult mai probabil, daca pisica existenta este foarte independenta, a fost singura pisica din casa timp de mai multi ani sau daca a existat o competitie evidenta intre acestia pe parcursul primelor catorva saptamani de acomodare. Acest tip de relatie are toate sansele sa fie permanenta.
- Intre pisica existenta si pisoi se poate infiripa o stransa relatie de prietenie. Acestia se vor juca impreuna, se vor toaleta reciproc si vor dormi unul langa celalalt. Aceasta situatie este mult mai probabil sa apara daca competitia este minimalizata si daca pisica existenta simtea nevoia de companie.
La Ce Tip De Comportament De Joaca Ar Trebui Sa Ma Astept De La Un Pisoi?
Din prima zi petrecuta in caminul vostru, este important sa incurajati activitatile sigure si adecvate de joaca. Pandirea, deplasarea tiptil spre „prada” si luarea prin surprindere a acesteia sunt comportamente de joaca naturale si pline de insemnatate la pisoi si au un rol esential in dezvoltarea adecvata a musculaturii. Daca-i oferiti suficiente oportunitati sa-si manifeste aceste comportamente cu jucarii adecvate, atunci, vor exista mult mai putine sanse ca pisoiul vostru sa se „foloseasca” de membrii familiei pentru astfel de activitati.
Pisoii trebuie sa fie supravegheati intotdeauna cand se joaca cu sfori sau panglici…
Cele mai bune si interesante jucarii sunt acelea usoare si deplasabile. Acestea pot fi ghemotoacele de hartie, mingiile mici si sforile sau panglicile. Pisoii trebuie sa fie supravegheati intotdeauna si in permanenta atunci cand se joaca cu sfori sau panglici, deoarece aceste obiecte pot cauza probleme intestinale grave daca sunt inghitite. Sforile, siretele si panglicile trebuie sa fie depozitate in locuri sigure atunci cand pisoiul este lasat nesupravegheat. De asemenea, orice alta jucarie care este suficient de mica incat sa poata fi inghitita trebuie sa fie evitata.
Cum Sa Disciplinez Un Pisoi?
Disciplinarea unui pisoi poate fi necesara daca comportamentul sau fata de persoane sau proprietate este unul inadecvat, dar pedepsirea aspra trebuie sa fie evitata. Pentru majoritatea pisoilor, batutul din palme, folosirea fluierelor sau lovirea unei cutii de conserva pot fi suficient de intimidanta pentru a inhiba comportamentul nedorit atunci cand sunteti de fata. Cu toate acestea, pedepsirea de la distanta este de preferat. Pedepsirea de la distanta consta in folosirea a ceva care pare sa nu aiba legatura cu „pedepsitorul” pentru a stopa comportamentul-problema.
Pedepsirea de la distanta este de preferat, deoarece pisoiul va asocia pedeapsa cu comportamentul nedorit.
Exemplele ar fi folosirea recipientelor cu pulverizator, obiectele aruncate in directia pisoiul pentru a-l speria, dar fara sa-l loveasca, si folosirea capcanelor care produc zgomote puternice. Pedepsirea de la distanta este de preferat, deoarece pisoiul va asocia pedeapsa cu comportamentul nedorit si nu cu voi.
Cand Ar Trebui Sa Fie Vaccinat Pisoiul Meu?
Multe dintre bolile infectioase sunt fatale la pisici. Din fericire, avem posibilitatea de a preveni multe dintre acestea prin folosirea vaccinurilor. Pentru a fi eficiente, aceste vaccinuri trebuie sa fie administrate intr-o serie de injectii. In mod ideal, ele ar trebui sa fie administrate in jurul varstei de 6-8, 12 si 16 saptamani, dar acest protocol poate varia oarecum in functie de cativa factori.
Schema de vaccinare de baza sau de rutina are rolul de a va proteja pisoiul impotriva celor mai frecvente boli: rapciuga felina (panleucopenia), rinotraheita virala felina (herpesvirusul felin de tip 1), caliciviroza (calicivirus) si rabie (turbare). Primele trei sunt incluse intr-un vaccin combinat (polivaccin) care va fi administrat la fiecare 3 saptamani incepand cu varsta de 6 saptamani si finalizandu-se in jurul varstei de 12-16 saptamani. Majoritatea pisicilor vor primi 2-3 vaccinuri combinate. Vaccinul contra rabiei, de regula, este administrat la varsta de 12-16 saptamani.
Vaccinurile care nu fac parte din schema de baza sunt vaccinuri care pot fi recomandate in anumite regiuni sau in cazul pisicilor cu anumite stiluri de viata. Vaccinurile contra Chlamydophila pot fi administrate daca aceasta boala este frecvent intalnita in regiunea voastra. Vaccinul contra leucemiei feline este recomandat pentru toti pisoii care ies sau vor iesi afara sau daca aveti o alta pisica care sta si in casa si afara. De asemenea, exista un vaccin de protectie impotriva peritonitei infectioase feline, o boala mai rara, care este cel mai probabil sa apara in comunitatile mai mari de pisici, cum este cazul crescatoriilor (feliselor). Medicul vostru veterinar va purta o discutie cu voi cu privire la vaccinare si va va ajuta sa decideti impreuna care este cel mai indicat protocol de vaccinare pentru pisica voastra, tinand cont de stilul ei de viata si de prevalenta bolilor in regiunea voastra. Puteti afla mai multe informatii privind regimurile de vaccinare, vaccinuri si bolile ce pot fi prevenite citind materialele informative ce se adreseaza acestor subiecte din aceasta serie.
De Ce Are Nevoie Pisoiul Meu De Mai Mult De-O Vaccinare Contra Rapciugii Feline, Infectiilor Virale Ale Cailor Respiratorii Superioare Si Leucemiei?
Imediat dupa nastere, pisoiul va beneficia de o forma temporara de imunitate prin intermediul colostrului, care este un lapte special pe care pisica-mama il secreta in primele cateva zile dupa fatare. Aceasta imunitate se manifesta sub forma unor proteine denumite anticorpi materni.
Aceasta imunitate „pasiva” protejeaza pisoiul in timp ce sistemul lui imunitar se maturizeaza.
Timp de 24-48 de ore dupa nastere, intestinul pisoiului poate absorbi acesti anticorpi direct in circulatia sangvina. Aceasta imunitate „pasiva” protejeaza pisoiul pe parcursul primelor lui cateva saptamani de viata, timp in care sistemul lui imunitar se maturizeaza. Dar, intr-un anumit moment, aceasta imunitate scade si pisoiul trebuie sa-si genereze propria imunitate „activa”, care sa-i confere protectie pe o perioada mai lunga de timp. Vaccinarile sunt folosite pentru a stimula imunitatea activa. Atata timp cat anticorpii materni sunt prezenti, acestia vor interfera si vor impiedica sistemul imunitar sa raspunda complet la vaccinuri.
Multi factori conditioneaza momentul in care pisoiul va fi apt sa raspunda la vaccinuri. Acestia pot fi reprezentati de nivelul de imunitate al pisicii-mama, ce cantitate de anticorpi a fost absorbita de pisoiul care se alapteaza si, nu in ultimul rand, de statusul general de sanatate si de nivelul de nutritie al pisoiului. Avand in vedere faptul ca noi nu stim excat cand un anumit pisoi isi pierde aceasta imunitate pasiva temporara, va trebui sa-i administram o serie de vaccinuri.
O singura vaccinare, chiar daca este eficienta, este prea putin probabil sa stimuleze imunitatea activa pe termen lung care este atat de importanta si vitala pentru pisoi.
Prin efectuarea schemei de vaccinare cu administrarea unui vaccin polivalent la fiecare 3 saptamani, incepand cu varsta de 6-8 saptamani si terminand cu varsta de 12-16 saptamani, speram ca cel putin doua dintre acestea sa se nimereasca in intervalul de timp cuprins intre momentul in care pisoiul isi pierde imunitatea dobandita de la mama si momentul in care acesta se poate expune bolilor. O singura vaccinare, chiar daca este eficienta, este prea putin probabil sa stimuleze imunitatea activa pe termen lung care este atat de importanta si vitala pentru pisoi. Vaccinul antirabic este o exceptie de la aceasta regula, deoarece o singura injectie administrata la varsta adecvata este suficienta pentru a genera o imunitate de durata.
Toti Pisoii Au Viermi?
Parazitii intestinali sunt frecvent intalniti la pisoi. Pisoii se infecteaza cu paraziti aproape instantaneu dupa ce sunt nascuti, avand in vedere ca una dintre cele mai banale surse de infectare cu viermi inelati la pisoi este laptele matern.
Examinarea microscopica a unei probe de fecale, de cele mai multe ori, va depista prezenta parazitilor intestinali. Aceasta metoda de testare, care detecteaza prezenta oualor de viermi, trebuie sa fie efectuata pe proba de fecale a fiecarui pisoi in parte. Multi medici veterinari opteaza pentru deparazitarea de rutina a pisoilor cu un produs de deparazitare cu spectru larg care este sigur si eficient impotriva marii majoritati a viermilor intestinali intalniti in mod obisnuit la pisica. Aceste produse vor trebui sa fie readministrate o data sau de doua ori pe parcursul a 3-4 saptamani, deoarece aceste nu omoara decat parazitii adulti. Majoritatea parazitilor intestinali necesita o perioada de 3-4 saptamani pentru a se maturiza de la stadiile lor de larve la adulti.
Cestodele sau teniile (viermii panglica) sunt una dintre cele mai obisnuite clase de paraziti intestinali intalniti la pisici. De obicei, pisoii se infecteaza cu tenii cand inghit purici. Ouale de tenii traiesc in organismul puricelui. Atunci cand pisica se musca sau se linge ca urmare a unei ciupituri de purice, aceasta, adesea, inghite puricele. Puricele este digerat in intestinul pisicii. La nivelul intestinului pisicii, oul de tenie eclozioneaza si elibereaza larva care se ancoreaza de mucoasa intestinala. Fiecare expunere la purici se poate solda cu o noua infectie, care se poate produce in mai putin de doua saptamani. De asemenea, pisicile pot contracta o infectie cu tenii mancand soareci si pasari.
Pisicile raman susceptibile la a se reinfecta cu viermi inelari, panglica sau cu carlig pe tot parcursul vietii lor.
Pisicile raman susceptibile la a se reinfecta cu viermi inelari, panglica sau cu carlig pe tot parcursul vietii lor. Deparazitarea interna periodica pe toata durata vietii pisicii este recomandata, mai ales daca pisicile ies afara. Pentru informatii detaliate despre viermii inelari, viermii cu carlig sau viermii-panglica, va rugam sa cititi materialele informative „Infectia cu viermi inelari”, „Infectia cu viermi cu carlig” si „Infectia cu viermi-panglica”.
Exista Atat De Multe Sortimente De Hrana Pentru Pisici. Cu Ce-Ar Trebui Sa-Mi Hranesc Pisoiul?
… iar pentru alegerea hranei pentru pisoiul vostru vor trebui sa fie intrunite doua criterii importante.
Alimentatia este extrem de importanta pentru crestere si dezvoltare, iar pentru alegerea hranei pentru pisoiul vostru vor trebui sa fie intrunite doua criterii importante. Pisicile sunt carnivore obligatorii si au nevoie de proteina din carne (respectiv, de origine animala) in alimentatia lor. In alegerea hranei pentru pisoiul vostru, va recomandam sa optati pentru o marca consacrata de hrana superpremium pentru pisici de la care sa alegeti sortimentul special pentru categoria de varsta „pisoi”. Cu aceasta hrana va veti hrani pisoiul pana in jurul varstei de 12 luni. De asemenea, va recomandam ca intotdeauna sa consultati termenul de valabilitate al produsului pe care-l achizitionati.
Hrana pentru pisici este disponibila sub forma uscata (crochete), la conserve si semi-umeda (pliculete). Oricare dintre aceste forme de prezentare este acceptabila atata timp cat este mentionat pe eticheta ca hrana este destinata pentru crestere (sau este o hrana ce se adreseaza pisoilor) si este „completa si echilibrata”. Acest lucru inseamna ca hrana este completa din punct de vedere nutritional pentru a satisface necesitatile de crestere si dezvoltare. Fiecare dintre aceste tipuri de hrana are avantaje si dezavantaje.
Hrana uscata (crochetele) este categoric cea mai putin costisitoare si poate fi lasata in castronul pisicii in permanenta. Daca ii va fi pusa la dispozitie, pisica de talie medie va manca pe saturate de circa 12-20 de ori pe zi.
Hranele semi-umede pot fi acceptabile, in functie de calitatea lor. Textura lor poate fi atractiva si pe placul unor pisici si, adesea, ele au un miros si-o aroma mai puternice. Cu toate acestea, hranele semi-umede sunt, de obicei, bogate in zaharuri si contin niveluri ridicate de conservanti. Daca pisicile sunt hranite exclusiv cu acest tip de hrana, acestea ar putea dezvolta un apetit extrem de capricios, devenind foarte mofturoase.
Hrana din conserve este cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de hranirea pisoiului vostru, chiar daca aceasta este categoric mult mai scumpa decat oricare dintre celelalte forme de prezentare (crochete, pliculete). Hrana din conserve are un procent ridicat de apa, iar textura, mirosul si gustul sunt foarte atragatoare pentru majoritatea pisicilor. Totusi, hrana din conserve are dezavantajul ca se usuca sau se depreciaza daca este lasata in castron pentru mai mult timp; din acest motiv, este un tip de hrana care se adeseaza si este mult mai adecvata pentru hranirea in tainuri (mese regulate) decat pentru hranirea la discretie.
Resturile de la mese noastre nu sunt recomandate. Intrucat, in general, sunt foarte gustoase, marea majoritate a pisicilor vor incepe sa le aprecieze intr-asa fel incat nu vor mai manca hrana speciala pentru pisici care este bine echilibrata in nutrienti. Daca optati pentru a-i oferi pisoiului vostru resturile ramase de la masa voastra, asigurati-va ca cel putin 90% din regimul lui alimentar este reprezentat de o hrana de foarte buna calitate speciala pentru pisoi. Noua ne plac o multitudine de feluri de mancare, dar majoritatea pisicilor, oricat vi s-ar parea de ciudat, prefera sa nu fie schimbate de la o hrana la alta decat daca ele au fost obisnuite asa ca urmare a modului vostru de hranire. Nu aveti de ce sa va simtiti vinovati daca pisica voastra mananca fericita numai o singura hrana zi de zi, saptamani intregi la rand.
… reclamele promoveaza hrana pentru pisici pe baza gustului, formei sau consistentei.
Reclamele la hrana pentru pisici pot fi foarte amagitoare. Daca va uitati cu atentie veti observa ca reclamele promoveaza hrana pentru pisici pe baza gustului, formei sau consistentei. Proprietatile nutritive sunt rareori mentionate. Majoritatea sortimentelor de hrana tip „gurmet” (gourmet = expert in arta culinara) sunt scoase pe piata pentru a ispiti proprietarii care-si doresc tot ce este mai bun pentru pisicile lor; insa, aceste nu-i ofera pisicii niciun „avantaj” nutritional in plus fata de o hrana speciala pentru pisici de buna calitate si sunt cu mult mai scumpe. Daca veti citi eticheta multora dintre hranele de tip gurmet, veti sesiza ca multe nici nu pretind ca ar fi „complete si echilibrate”. Daca pisica voastra mananca o hrana de tip gurmet o perioada mai lunga de timp, foarte probabil ca nu va fi foarte incantata sa manance si alte sortimente de hrana si ca urmare, aceasta poate dezvolta deficiente nutritionale. Daca va avea nevoie de o dieta speciala datorita unei probleme de sanatate, mai tarziu in timpul vietii, exista toate sansele ca pisica voastra sa n-o accepte. Din aceste motive, noi nu incurajam hranirea pisicilor cu hrana de tip gurmet.
Pentru a va veni in ajutor, va vom oferi recomandarile specifice privind alimentatia pisoiului vostru, care-l vor ajuta sa devina o pisica adulta sanatoasa.
Cum Ma Asigura Ca Pisoiul Meu Este Bine Socializat?
Prima si cea mai importanta perioada de socializare pentru pisici este cuprinsa intre doua si doisprezece saptamani de viata.
Prima si cea mai importanta perioada de socializare pentru pisici este cuprinsa intre doua si doisprezece saptamani de viata, la o varsta mai timpurie decat in cazul cainelui. In aceea perioada, pisoiul este extrem de expus la influentele sociale. Daca are parte de experiente pozitive cu barbatii, femeile, copiii, cainii, alte pisici, etc., este probabil sa-i accepte pe toata durata vietii lui. Daca experientele sunt absente sau neplacute, atunci el poate deveni temator sau ostil la oricare dintre acestea. In consecinta, pe parcursul perioadei de socializare, va incurajam sa va expuneti pisica la cat mai multe tipuri de situatii si influente sociale cu putinta. Pentru informatii detaliate privind formarea comportamentala pentru pisoiul vostru, va rugam sa consultati seria noastra de materiale informative privind comportamentul.
Cum Pot Preveni Infestatia Cu Purici A Pisoiului Meu?
Puricii nu-si petrec intregul lor ciclu biologic pe pisoiul vostru. Ouale, larvele si pupele se dezvolta in mediul de viata al gazdei. De aceea, este deosebit de important sa scapati de puricii prezenti pe noul vostru pisoi inainte de a se instala in casa voastra. Multe dintre produsele de combatere a puricilor care sunt folosite fara riscuri la pisicile adulte, nu sunt sigure pentru a fi folosite pe pisoi, mai ales daca au sub 4 luni de viata. Asigurati-va ca produsul pe care alegeti sa-l folositi are prevazut pe prospect ca poate fi folosit in conditii de siguranta pe pisoi. Daca folositi un spray anti-purici, atunci puteti utiliza cateva puf-uri pe pisoiul vostru. Cel mai indicat ar fi ca acest lucru sa fie facut sub supravegherea medicului veterinar. El intotdeauna va stii care-i „masura”. Imbaierile cu substante anti-purici sau acaricide (anti-capuse) nu sunt recomandate pentru pisoii care au varste de sub 4 luni. NOTA! Nu uitati!!! Nu toate produsele insecticide care pot fi folosite pe caini sunt sigure pentru pisici si pisoi. (Atentie sporita la produsele care contin permetrina! Permetrina provoaca reactii toxice si mortale la pisici!)
Cele mai eficiente produse sunt cele care v-au fost recomandate de catre medicul veterinar.
Exista mai multe produse pentru combaterea puricilor care sunt administrate cu o frecventa de o aplicare per luna si care pot fi folosite fara riscuri pe pisicile incepand cu varsta de 6 saptamani. Cele mai sigure si mai eficiente produse sunt disponibile numai in centrele medical veterinare si sunt cele care v-au fost recomandate de catre medicul veterinar, care a optat pentru prescriptia unui anumit produs luand in considerare cazul particular al pisoiului sau pisicii voastre. Personalul centrului nostru medical veterinar va fi incantat sa discute cu voi cu privire la diferite produse pe care le avem disponibile si sa va ajute sa alegeti cel mai eficient program de deparazitare externa pentru pisoiul vostru.
Pot Sa-I Ajustez Gherutele Ascutite Ale Pisoiului Meu?
Pisoii au gherute foarte ascutite si taioase. Varfurile pot fi ajustate cu ajutorul forfecutelor noastre pentru unghii sau cu ajutorul trimmer-elor/clestilor de unghii special concepute pentru caini si pisici. Daca veti taia prea mult din unghiute, veti ajunge sa lezati partea vitalizata a acestora, provocand sangerare si durere. Daca se va intampla acest lucru, nici voi si nici pisica voastra nu va veti mai dori sa repetati experienta. De aceea, cateva repere sunt utile:
Atunci cand scurtati unghiutele, folositi forfecute sau clesti ascutiti.
- Pisicile, de cele mai multe ori, au unghiutele transparente sau nepigmentate, astfel ca va este destul de usor sa sesizati portiunea din care incepe partea vitalizata a unghiei (zona roza, vascularizata). Daca evitati aceasta zona de culoare roz, atunci puteti sa fiti linistiti ca nu veti leza portiunea vitalizata a unghiei.
- Atunci cand taiati unghiutele pisoiului vostru, folositi clesti sau forfecute ascutite. „Ustensilele” neascutite vor strivi unghia si vor provoca durere chiar daca nu ati abordat portiunea vitalizata a unghiei.
- Intotdeauna nu uitati s-aveti la dispozitie pudra stiptica (n-ar strica chiar si niste pulbere de amidon), care nu este nimic altceva decat o substanta cu proprietati coagulante. Aceasta poate fi achizitionata din pet shop-uri sub diferite denumiri comerciale.
Ce Sunt Acarienii Urechilor?
Acarienii urechilor sunt paraziti mititei care traiesc in canalul auricular (al urechii) la caini si pisici. In mod normal, acestia nu sunt contagiosi (nu se transmit) pentru om. Cel mai obisnuit semn al infectiei cu acarienii ai urechii este scarpinarea violenta si persistenta a urechilor. In alte cazuri, urechilor vor fi murdare datorita prezentei unui material negricios in canalul auricular; acest material este uneori eliminat la exterior, atunci cand pisica isi scutura capul. Instrumentul pe care-l folosim la examinarea canalelor auriculare, respectiv, un otoscop, are o capacitate suficienta de marire pentru a ne permite sa vedem acesti acarieni de dimensiune mica. Mult mai frecvent, vom depista acesti acarieni prelevand o mica cantitate din materialul negricios prezent in canalul auricular si examinand-o cu ajutorul unui microscop. Desi acesti acarieni pot parasi canalele auriculare pentru scurte perioade de timp, ei isi petrec marea majoritate a vietilor lor sub protectia oferita de canalul auricular. Transmiterea, in general, se realizeaza prin contactul direct de la ureche la ureche. Acarienii urechii sunt frecvent intalniti in cuiburile de pisoi, daca mama lor are raie auriculara.
De Ce Mi-As Steriliza Pisica De Sex Femel?
Termenul corect pentru sterilizare este ovariohisterectomia si face referire la indepartarea chirurgicala completa a uterului si ovarelor. Sterilizarea ofera cateva avantaje.
Perioadele de calduri ale femelei, care, de regula, debuteaza in jurul varstei de 5-6 luni, apar la fiecare 2-3 saptamani daca aceasta nu se imperecheaza. Femela va fi receptiva sau „in calduri” pentru o anumita perioada de timp a fiecarui ciclu. Comportamentul de imperechere la pisicile de sex femel poate fi suparator, iar motanii din imprejurimi pot fi ademeniti de la distante apreciabile, duelandu-se sau marcandu-si teritoriul din preajma casei voastre pe toata perioada in care pisica voastra este in calduri. In multe cazuri, instinctul si dorinta de imperechere este atat de puternica incat pisica voastra de casa va incerca sa evadeze pentru a se imperechea. In ciuda tuturor eforturilor voastre, este foarte probabil ca pisica voastra sa devina gestanta. Sterilizarea previne nasterile de pisoi nedoriti.
S-a demonstrat ca pe masura ce pisica de sex femel inainteaza in varsta, aceasta prezinta un risc semnificativ de a dezvolta cancer mamar sau o infectie uterina denumita piometrita daca nu a fost sterilizata. Sterilizarea inainte de a avea primul ciclu de calduri va elimina in mod efectiv sansele ca pisica de sex femel sa dezvolte cancer mamar. Aceasta procedura chirurgicala poate fi efectuata oricand dupa ce pisica implineste varsta de 2-3 luni.
De Ce Mi-As Castra Motanul?
Castrarea consta in indepartarea chirurgicala completa a ambelor testicule la motan.
Castrarea ofera cateva avantaje. Motanii trec printr-o transformare semnificativa a personalitatii lor atunci cand se maturizeaza. Ei devin foarte posesivi cu teritoriul lor si si-l marcheaza cu propria urina pentru a alunga alte pisici. Urina motanului are un miros extrem de puternic care va fi aproape imposibil de eliminat din casa voastra. Mai mult de-atat, in permanenta, ei vor incerca sa-si mareasca teritoriul, ceea ce inseamna ca ei se vor duela necontenit cu ceilalti motani din vecinatate. Motanul vostru poate fi castrat cel mai devreme in jurul varstei de 2-3 luni, dar majoritatea persoanelor opteaza pentru a astepta pana in jurul varstei de 6-9 luni. Daca pentru planificarea castrarii este asteptat momentul in care incepe sa-si marcheze teritoriul, atunci el va trebui sa fie castrat imediat dupa initierea acestui comportament. Cu cat trece mai mult timp in care el isi marcheaza teritoriul si se dueleaza cu alti motani, cu atat este mai putin probabil ca procedura de castrare sa stopeze astfel de comportamente.
Daca Optez Pentru A-Mi Imperechea Pisica, Cand As Putea Face Acest Lucru?
Daca v-ati gandit sa va imperecheati pisica, atunci aceasta ar trebui sa aiba cel putin un an la momentul imperecherii.
Daca v-ati gandit sa va imperecheati pisica, atunci aceasta ar trebui sa aiba cel putin un an la momentul imperecherii. Acest lucru ii va oferi posibilitatea sa se maturizeze din punct de vedere fizic, permitandu-i sa fie o mama mai buna fara a o epuiza din punct de vedere fizic. Nu recomandam imperecherea pisicilor trecute de varsta de 5 ani decat daca au mai fost imperecheate inainte. Purtarea unei prime sarcini dupa varsta de 5 ani este mult mai solicitanta din punct de vedere fizic pentru pisica si creste sansele de a intampina probleme in timpul sarcinii si/sau a fatarii. Odata ce pisica voastra a dat nastere ultimei serii de pui si a finalizat intarcarea acestora, aceasta va trebui sa fie sterilizata pentru a diminua riscurile de a dezvolta probleme ale aparatului reproducator.
Pisoiul Meu Deja A Devenit Distrugator. Ce-As Putea Face?
De principiu, exista patru optiuni: ajustarea frecventa a unghiilor, tecile de protectie pentru unghii, dezongularea chirurgicala si tendonectomia. Pe ultimele doua optiuni noi nu le recomandam intrucat afecteaza ireversibil capacitatea pisicii de a se autoapara, dar le vom prezenta succint pentru a fi in cunostinta de cauza cand optati pentru astfel de proceduri.
Unghiutele pisoilor sau pisicilor pot fi scurtate potrivit instructiunilor pe care vi le-am oferit mai sus. Va trebui sa tineti cont de faptul ca, unghiile pisicii voastre vor creste rapid la loc si vor deveni din nou ascutite in numai cateva zile. De aceea, pentru a va proteja obiectele de mobilier, va trebui sa le scurtati unghiutele de 1-2 ori pe saptamana si n-ar strica sa le dati o sansa si sisalurilor (concepute in variate forme, care mai de care mai estetice) pe care pisica voastra si-ar putea ascuti nestingherita gherutele uitand pentru o vreme de canapele si dulapurile voastre.
In comert, exista niste produse denumite invelitori sau teci de protectie pentru unghii sau „Labute delicate = Soft Paws”, dar sunt mai greu accesibile pentru noi, cei din Romania. In general, acestea sunt din material plastic maleabil si se ataseaza de baza unghiei cu un lipici/adeziv special. Unghiile sunt in continuare prezente, dar tecile le impiedica sa mai produca distructii. Dupa 2-4 saptamani, unghiutele vor creste suficient incat tecile vor cadea, moment in care va trebui sa fiti pregatiti sa le inlocuiti cu altele. Multe pisici nu vor tolera aceste teci protectoare si in mod constant, si le vor roade sau musca in incercarea de a le indeparta. Discutati cu medicul vostru veterinar despre aceste produse inainte de a le incerca.
Odata ce i-au fost amputate ghearele, pisica voastra va trebui sa traiasca exclusiv in interiorul casei, deoarece capacitatea ei de autoaparare este compromisa.
Dezongularea chirurgicala reprezinta eliminarea unghiei de la baza. Aceasta procedura este efectuata sub anestezie generala. Implica un disconfort post-chirurgical redus, mai ales atunci cand este realizata la pisoi. Contrar a ce-ar putea crede unii, aceasta interventie chirurgicala nu induce schiopatura sau repercusiuni de natura psihologica. Oricat ar parea de ciudat sau de incredibil, o pisica careia i-au fost amputate unghiile nici nu va constientiza ca nu mai are gheare si va continua sa si le „ascuta” ca in mod obisnuit, dar fara sa mai deterioreze mobilierul. Aceasta interventie chirurgicala poate fi efectuata cel mai devreme in jurul varstei de 12 saptamani sau oricand dupa aceasta varsta. La fel de bine poate fi efectuata odata cu sterilizarea sau castrarea. Odata ce i-au fost amputate gherutele, pisica voastra va trebui sa traiasca exclusiv in interiorul casei, deoarece capacitatea ei de autoaparare este compromisa.
Tendonectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a unei parti reduse din tendonul de la baza fiecarui deget. Acest tendon faciliteaza extensia unghiei. Pisica isi pastreaza unghiile, dar nu si le mai poate extinde pentru a si le ascuti si a zgaria. Singurul dezavantaj al acestei proceduri este acela ca unghiile continua sa creasca, putand ajunge chiar sa se incarneze in pernite. In consecinta, unghiile vor trebui sa fie scurtate la fiecare 7-14 zile. In prezent, aceasta procedura este rareori efectuata datorita acestor neajunsuri ale procedurii si eventualelor complicatii.
Puteti Sa-Mi Recomandati Vreo Procedura De Identificare Pentru Pisoiul Meu?
Cea mai buna metoda de indentificare si recuperare a animalelor de companie este microciparea.
Cea mai buna metoda de identificare si recuperare a animalelor de companie este microciparea. Microcipul este un dispozitiv mititel care este implantat cu ajutorul unui ac; intreaga procedura de implantare a microcipului este similara efectuarii unei injectii. Centrele medicale veterinare si adaposturile de animale din intreaga tara trebuie sa fie dotate cu cititoare de microcipuri, utilizate pentru a detecta prezenta microcipului si numarul unic de identificare al pisicii voastre. Din pacate, la momentul de fata, Romania nu dispune de un registru national de evidenta a pisicilor cu proprietar. Un registru national ar ajuta la inapoierea animalelor de companie microcipate la apartinatorii lor de drept in cazul pierderii sau furarii acestora. Pana la punerea la punct a acestui registru, posibilitatea de reintoarcere in familiile apartinatoare a animalelor de companie ar creste daca acestea ar fi microcipate. Ca urmare, va recomandam cu tarie sa va microcipati toate animalele de companie.