Primul Ajutor în Cazul Înțepăturilor de Insecte la Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 10 Mai 2018

Știți vechea zicala „curiozitatea a ucis pisica”, de fapt, are un dram de adevăr. Pisicile sunt creaturi indiscrete, mirosind și adulmecand tot ce le stârnește interesul. Având în vedere că felinele consideră insectele niște creaturi extrem de interesante, ele nu se vor da înlături de la a le miroși și dacă își vor bagă nasul unde nu le fierbe oală, s-ar putea alege cu o mustrare care le-ar putea fi fatală.

Insectele resping intruziunea pisicilor indiscrete, astfel că acestea vor înțepa cea mai apropiată parte a corpului, făcând că ochii, urechile și lăbuțele să fie cele mai facile ținte. Când o pisica pășește pe un mușuroi de furnici sau deranjează un cuib de viespi sau un stup de albine, insectele pot roi și înțepa întregul corp al pisicii! Păianjenii sunt insecte solitare care nu roiesc, dar chiar și înțepătura unui singur păianjen poate fi o experiență total neplăcută.

Înțepăturile de albine, viespi și barzauni, precum și mușcăturile de furnici și păianjeni, deopotrivă vor genera probleme pisicoaselor. Veninul insectelor provoacă probleme ce variază de la o iritatie ușoară până la stări de șoc ce pun în pericol viață pisicilor. Proprietarii care sunt martorii unor astfel de evenimente pot minimaliza reacția prin luarea unor măsuri prompte. Rețineți că, deși primul ajutor este inițiat acasă sau la față locului, în cazurile grave este nevoie de asistență medical-veterinară promptă.

Iată ce puteți face atunci când pisica voastră se ia la tranta cu o gânganie:

  1. Identificați cu rapiditate când pisica voastră a fost mușcâtă sau înțepată. Atunci când pisicoasă voastră, brusc, își freacă față cu ajutorul labutei sau se muscă de picior sau începe să se umfle într-o anumită zona a corpului, luați în considerare posibilitatea de a fi ciupită de o insectă.
  2. Identificați insecta. Investigați rapid zona verificând predilect dacă sesizați existența vreunei insecte zburătoare sau a unora care se târăsc. Având în vedere faptul că un păianjen este dificil de identificat și poate fi chiar unul veninos, este o bună idee să-l capturați dacă puteți.
  3. În cazul intepaturilor de albina, uitați-va după zona înțepată și eventual după ac. Albinele sunt singurele insecte care-și lasă acul înfipt în victimele lor. Aceste ace abandonate continuă să secrete venin, astfel că înlăturarea lor diminua cantitatea de toxina injectată în corpul pisicii. Dacă acul este încă atașat de pisica, îndepărtați-l folosindu-va de o carte de credit pe care o veți trece peste blană pisicii că și cum ați răzui-o și apoi scuturați-o. Nu folosiți pensetele care ar putea genera eliminarea unei catitati mai mari de venin din sacul acului. Din fericire, alte insecte zburătoare (viespile, barzaunii) nu-și lasă acul în urmă.
  4. Calmați locul muscaturii. Concepeti o pastă groasă din bicarbonat de sodiu și apă și aplicați-o pe locul intepaturii. Dacă pisica voastră prezintă multiple înțepături sau mușcături, o baie caldă cu fulgi de ovăz este o altă modalitate de a o calmă.
  5. Minimalizati umflătură/edemul. Aplicați o pungă de gheață pe zona afectată timp de 10 minute pentru a reduce edemul. O pungă de mazăre înghețată servește drept pachet de gheață la îndemână pentru mușcăturile individuale. Un prosop răcit este mai util pentru zonele mai mari.
  6. Preveniți reacțiile alergice. Administrați-i pisicii voastre o doză de antihistaminic oral (de genul difenhidraminei) pentru a minimaliza reacția și a diminua mâncărimea. Înainte de toate, consultați-va cu medicul vostru veterinar în ceea ce privește o dozare adecvată.
  7. Reduceți traumatizarea suplimentară prin scărpinat. Folosiți un colier dacă pisica voastră continuă să se lîngă și să se scarpine la locul muscaturii. Scărpinarea constanța va întârzia vindecarea și poate provoca infectarea rănii.
  8. Mențineți-i starea de hidratare și aportul de hrană ale pisicii voastre. Oferiți-i pisicii voastre apă proaspătă de băut. Pisicile care au fost înțepate la nivelul gurii se hrănesc cu dificultate, astfel că oferiți-le hrană fluidă. Hrană uscată înmuiată cu apă este mult mai puțîn probabil să genereze deranjamente ale tractului gastrointestinal decât hrană umedă.

Când este o mușcătura de insectă o chestiune serioasă?

La fel că unii oameni, multe pisici sunt hipersensibile (foarte alergice) la înțepăturile sau mușcăturile de insecte. Anvergură reacției variază în funcție de sistemul imunitar al pisicii și tipul de insectă. Reacțiile alergice, de obicei, apar în decurs de 20 minute de la mușcătura, dar pot apărea și cu întârziere, după mai multe ore, astfel că monitorizarea atentă este critică.

Reacțiile severe (anafilaxia) pot fi fatale, astfel că intervenția rapidă este vitală.

Reacțiile severe (anafilaxia) pot fi fatale, astfel că intervenția rapidă este vitală.

Prezentați-va pisica la clinică veterinară de urgență la primul semn de:

  1. Edem sau umflătură severă în jurul capului și al gâtului care ar putea compromite respirăția. Inflamarea sau edemul în aceste zone se pot produce chiar dacă mușcătura s-a produs în altă regiune a corpului.
  2. Erupție sau urticarie în orice parte a corpului. Erupția apare că umflaturi sub piele, care vor ridică părul sau că umflaturi roșiatice pe zonele neacoperite cu par, cum ar fi burtică. Erupția de pe piele va provoca mâncărime intensă, astfel că pisica se poate rostogoli pe iarbă sau pe podea în încercarea de a se scarpină pentru a-și alina disconfortul.
  3. Respirație dificilă sau șuierătoare. Pisicile, de regulă, nu respiră pe gură, astfel că, dacă pisica voastră începe să gâfâie și să hiperventileze, contactați-va medicul veterinar imediat.
  4. Salivație abundentă. Dacă edemul sau umflătură este prezența la nivelul gâtului, pisica își înghite cu dificultate propria salivă și va salivă abundent.
  5. Agitație. Unele pisici devin anxioase datorită mancarimii severe și a respirației dificile. De asemenea, veninul de insectă poate afecta sistemul nervos.
  6. Vomă și/sau diaree. Chiar și varsaturile reduse și eliminarea fecalelor moi pot indică o problema, astfel că nu treceți cu vederea aceste simptome.
  7. Amețeală sau dezorientare. Dacă pisica voastră nu este vioaie și alertă sau are tendința de a se împiedică, aceste manifestări sunt departe de a fi normale.
  8. Convulsii. Nu sunt manifestări firești! Contactați-va medicul veterinar.

Tratamentul medical îi poate salva viață pisicii voastre și vizează reducerea reacției alergice și prevenirea stării de șoc. În afară antihistaminicelor, medicul vostru veterinar îi poate administra pisicii voastre corticosteroizi sau epinefrina. Medicul îi poate administra de asemenea lichide intravenos pentru a stabiliza pisica și oxigen pentru a o ajută să respire adecvat. Testele de sânge și de urină pot fi necesare pentru a exclude afectarea organelor interne. Durata spitalizării depinde de cât de rapid va răspunde pisicoasă voastră la terapie, dar așteptați-va să o lăsăți cu medicul ei veterinar timp de 1-2 zile. Odată ce pericolul a trecut și pisica voastră revine acasă, medicul vostru veterinar va poate prescrie un EpiPen (un autoinjector cu epinefrina/adrenalină) pe care să-l puteți utiliza în caz de înțepături de insecte ulterioare.

Scopul nostru nu este acela de a va determina să inhibați firea curioasă a pisicii voastre, ci de a fi pregătiți pentru consecințe. Altfel spus, va trebui să fiți pregătiți să acționați rapid în caz că această reacționează la o ciupitură de insectă.