Ce reprezinta un raport urinar proteina:creatinina?
Raportul urinar proteina:creatinina este un test simplu care masoara cat de multa proteina este pierduta de la nivel renal. Este utilizat pentru a determina daca un animal de companie sufera de o boala renala grava (a se vedea si materialul informativ privind Proteina in Urina). Testul consta in masurarea cantitatii de proteina si creatinina din aceeasi proba de urina si exprimarea diferentei dintre cele doua valori ca raport.
Ce este creatinina si de ce este utilizata in acest test?
Creatinina este o substanta care apare in sange ca urmare a activitatii musculare. Creatinina este excretata de rinichi intr-o rata constanta, ceea ce inseamna ca ea poate fi utilizata ca un etalon in evaluarea ratei de excretie a altor substante. De exemplu, raportul urinar proteina:creatinina masoara daca excretia proteinei este mai mai mare decat in mod normal atunci cand este comparata cu excretia creatininei.
Pierderile de proteine pe la nivel renal sunt intotdeauna semnificative?
In majoritatea cazurilor, dar nu intotdeauna. Pierderea unor cantitati infime de proteine pe la nivel renal poate sa nu aiba cine stie ce semnificatie, daca din alte puncte de vedere rinichii functioneaza in mod adecvat si urina este bine concentrata (a se vedea materialul informativ privind Analiza Urinei). Daca functia renala este afectata sau urina este diluata in mod constant, atunci si o cantitate minima de proteine in urina ar putea fi un indicator al unei boli renale reale si chiar, a insuficientei renale.
Toate proteinele urinare provin de la nivelul rinichilor?
Nu. Proteinele pot fi depistate in urina din numeroase motive, inclusiv, altele decat cele renale. Sangerarea si inflamatia tractului urinar sunt cauze comune si sunt asociate afectiunilor cum ar fi infectia vezicii urinare, pietrelor vezicii urinare, bolilor de prostata (in special la masculul de caine), cancerului, etc. Aceste afectiuni nu sunt de neglijat, dar nu indica existenta unei boli renale. Daca o cantitate substantiala de proteine este depistata in urina si nu exista un proces inflamator sau o sangerare, atunci, foarte probabil, ca o boala renala realmente sa fie prezenta.
Orice proba de urina poate fi folosita pentru a masura raportul proteina: creatinina?
Nu. Raportul urinar proteina:creatinina trebuie sa fie efectuat numai pe urina care nu contine sange si celule inflamatorii. O analiza completa a urinei si examinarea sedimentului urinar vor trebui sa fie efectuate pentru a stabili daca proba este adecvata testarii raportului urinar proteina:creatinina, deoarece prezenta sangelui si a inflamatiei poate genera un raport fals-ridicat, sugerand faptul ca este prezenta boala renala, cand de fapt nu se intampla lucrul acesta.
Sunt necesare si alte teste pentru a interpreta raportul proteina: creatinina?
Da. Inainte ca raportul urinar proteina:creatinina poate fi interpretat, vor trebui sa fie efectuate alte evaluari ale functiei renale. Acestea sunt reprezentate de BUN (azotul ureic sanguin) si creatinina serica. Aceste teste de sange indica cat de bine functioneaza rinichii.
Cum se interpreteaza raportul proteina: creatinina?
- Valorile ridicate atat ale BUN-ului, cat si ale creatininei indica faptul ca rinichii nu functioneaza in mod adecvat si pot fi in insuficienta. In aceasta situatie, un raport urinar proteina:creatinina mai mare de 0.4 la pisica si de 0.5 la caine indica ca exista o pierdere semnificativa de proteine de la nivel renal si se poate formula un diagnostic de boala renala primara. In acest caz, se recomanda continuarea investigatiilor si initierea tratamentului.
- Valorile normale ale BUN si creatininei sugereaza faptul ca rinichii sunt sanatosi si functioneaza adecvat. In aceasta situatie, un raport urinar proteina:creatinina de pana la 2.0, atat la pisica, cat si la caine este considerat acceptabil.
- Daca raportul este mai mare decat 2.0 atunci pierderea semnificativa de proteine de la nivelul rinichilor este prezenta, chiar daca BUN-ul si creatinina sunt in limite normale. Boala renala primara este foarte probabil sa fie prezenta, astfel ca investigatiile amanuntite si initierea tratamentului sunt recomandate.
O singura determinare a raportului proteina:creatinina este suficienta?
Nu. Inainte de formularea unui diagnostic de boala renala primara, este obligatorie demonstrarea pierderii continue a proteinelor pe la nivel renal. Recomandarea este aceea de a repeta raportul urinar proteina:creatinina (alaturi de analiza completa a urinei) pe cel putin trei probe consecutive de urina, prelevate la intervale de 2 saptamani. Cu cat pierderea de proteine este de mai mult timp, cu atat este mai probabil ca boala renala grava sa fie prezenta.
La o pisica confirmata a avea boala renala primara, raportul urinar proteina:creatinina poate fi utilizat pentru a monitoriza functia rinichilor pentru a stabili daca exista ameliorari in raspunsul la tratament.
La o pisica cu o forma compensata de boala, repetarea raportului proteina:creatinina este recomandata la fiecare 3-6 luni pentru a monitoriza functia renala pentru a se depista orice deteriorare in starea pisicii.
Un raport ridicat proteina:creatinina explica problema subiacenta?
Nu. Raportul proteina:creatinina este util numai in a stabili ca exista o problema. Investigatiile suplimentare sunt necesare pentru a stabili cauza si pot include testele pentru o infectie bacteriana sau o boala infectioasa, efectuarea unui examen ecografic al rinichilor si posibil, efectuarea unei biopsii renale pentru a examina direct tesutul renal. Odata ce este formulat un diagnostic complet, se poate concepe un plan de tratare a bolii cat mai eficient cu putinta.