Pentru a înțelege remisiunea diabetică la pisici, este util să aveți anumite noțiuni în ceea ce privește diabetul felinelor, așa că iată o trecere rapidă în revista.
Ce este diabetul felinelor?
Diabetul este o boală complexă ce implică un hormon numit insulină. Atunci când o pisica nu produce suficientă insulină sau când nu poate utiliza în mod adecvat insulină pe care o produce, se instalează diabetul.
De ce este importantă insulină? Insulină menține motorul corpului într-o stare corectă de funcționalitate. Corpul este că o mașînă bine pusă la punct și meticulos reglată care are nevoie de combustibil pentru a rula în mod corespunzător. Combustibilul pentru o pisica este hrană care conține grăsimi, carbohidrați și proteine. Dar acest combustibil trebuie să fie descompus în părți mai mici pe care corpul să le poată utiliza. Una dintre aceste componente de combustibil utilizate de corp este glucoză. Fără glucoză, motorul corpului se oprește.
Glucoză trebuie să ajungă în interiorul tuturor celulelor corpului pentru a menține funcționarea motorului. Acesta este momentul în care insulină întră în scenă. Insulină reglează circulația glucozei din sânge în celule unde este necesară pentru a susține viață.
Atunci când nu se produce o cantitate suficientă de insulină de către pancreas sau când pisica n-o utilizează în mod eficient, glucoză nu poate întră în celule și se acumulează în niveluri ridicate în sânge. Această afecțiune poartă denumirea de diabet zaharat.
Care sunt semnele diabetului?
Semnele comune ale diabetului sunt reprezentate de creșteri ale apetitului, consumului de apă și urinării, alături de pierderea în greutate.
Fără insulină care direcționează glucoză în celule, organismul pisicii caută resurse alternative de combustibil și descompune rezervele de grăsime și proteine depozitate în corp. Alimentarea corpului cu combustibil nu este eficientă fără suportul echipei insulină/glucoză, astfel că pisica pierde în greutate în ciuda faptului că mănâncă mai mult.
Între timp, glucoză acumulată în sânge este eliminată în urină. Pisica urinează mai mult, ceea ce o determina să fie însetată și să bea mai multă apă. Semnele comune ale diabetului sunt reprezentate de creșteri ale apetitului, consumului de apă și urinării, alături de pierderea în greutate. Dacă este netratat, diabetul duce la vărsături, deshidratare, letargie, comă, pierderea vederii și chiar moarte.
Cum sunt tratate pisicile cu diabet?
Pisicile cu diabet au nevoie de atenție și îngrijire constante. Ele mănâncă o dietă specială săracă în carbohidrați pentru a reduce cantitatea de glucoză din organism. Chiar și așa, majoritatea pisicilor vor avea nevoie de injecții cu insulină de două ori pe zi pentru a le controla nivelurile de glucoză din sânge. Injecțiile sunt administrate sub piele în locuri alese prin rotație și de preferat la aceeași ora în fiecare zi.
În afară îngrijirii susținute de la domiciliu, pisicile diabetice au nevoie de vizite frecvente la centrul medical veterinar pentru testările de sânge și urină și pentru examinările fizice. Luându-se în considerare efortul necesar pentru îngrijirea unei pisici cu diabet, remisiunea, chiar și pe termen scurt, este o ușurare/consolare binevenită atât pentru pisica, că și pentru companionul uman al acesteia.
Ce este remisiunea diabetică?
Remisiunea diabetică apare atunci când o pisica își menține nivelul normal al glucozei timp de peste patru săptămâni fără injecțiile cu insulină sau medicația orală care reglează glucoză.
Obiectivul principal în tratarea diabetului este de a regla rapid glucoză din sânge și de a ajunge la un punct în care pisica nu mai are nevoie de terapia cu insulină. Remisiunea diabetică apare atunci când o pisica își menține nivelul normal al glucozei timp de peste patru săptămâni fără injecțiile cu insulină sau medicația orală care reglează glucoză.
Nu toate pisicile vor întră în remisiunea diabetică, dar cele care reușesc rămân în această stare timp de luni sau ani. Într-o raportare se afirmă că 17 până la 67% din pisici ating remisiunea după terapia cu insulină. O altă raportare prevede faptul că remisiunea este posibilă la 90% din pisicile diabetice.
Factorii-cheie în atingerea remisiunii sunt instituirea rapidă a terapiei cu insulină după diagnostic și respectarea cu strictețe a utilizării unei diete sărace în carbohidrați. Monitorizarea atentă și frecvența însoțită de ajustările adecvate ale dozei de insulină cresc șansele de remisiune.
Ce alți factori au impact asupra remisiunii?
Tipul de dietă
Țînând cont de faptul că hrană umedă (din conservă sau plicuri) are un conținut mai redus de carbohidrați decât hrană uscată, dietele umede sunt recomandate, dar, nu uitați, conținutul redus în carbohidrați nu este singură cerință dietetică în cazul pisicilor diabetice. Există o șansă mai mare pentru atingerea remisiunii dacă hrană are și un conținut mai scăzut în fibre. Multe dintre pisicile diabetice suferă de boală renală, astfel că având un nivel redus de fosfor în dietă este, de asemenea, important. Dietă adecvată are drept avantaje un mai bun control al glucozei din sânge și reduce cantitatea zilnică de insulină necesară.
Insulină și alți reglatori ai glucozei
Obiectivul este de a reduce niveluri glucozei din sânge fără a le scădea prea mult (hipoglicemie). Dozele atent calculate de insulină alături de o dietă săracă în carbohidrați (nu trișați!!) se dovedesc utile în echilibrarea glucozei din sânge. Pisicile pot întră în remisiune în timp ce sunt tratate cu orice tip de insulină, însă, mulți medici veterinari au descoperit că pisicile prezintă un control glicemic mai bun cu ajutorul produselor cu acțiune lungă.
Sunt disponibile câteva produse pe baza de insulină care sunt aprobate pentru uz veterinar. În afară de medicamentele folosite în mod uzual, există câteva medicamente mai noi. Glargin-ul, este un medicament de uz uman care are acțiune lungă și menține nivelurile glucozei într-o manieră mai eficientă și mai constanța. Detemir-ul este o insulină sintetică care are o lungă durata de activitate. Ambele aceste produse mai noi pe baza de insulină se dovedesc utile în a favoriza remisiunea la pisici prin atingerea unui control rapid al glucozei.
Acarboza este un medicament care diminua absorbția glucozei de la nivelul tractului intestinal în circulația sanguină. Această poate fi utilizată alături de terapia cu insulină sau alte medicamente orale pentru a obține per ansamblu un control mai bun al glucozei. Acarboza este utilizată la pisicile care nu pot mânca o dietă săracă în carbohidrați că urmare a altor afecțiuni medicale. Glucoză din sânge este redusă în mod semnificativ la pisicile care mănâncă diete bogate în carbohidrați atunci când acarboza este administrată pe cale orală, de două ori pe zi.
Momentul reglării glucozei și remisiunea
Din păcate, cu cât o pisica este de mai mult timp diabetică, cu atât mai puține sunt șansele să se producă remisiunea. Atingerea unui control rapid al glucozei crește șansele remisiunii. Pisicile care suferă de diabet de peste șase luni au cele mai puține șanse de a întră în remisiune. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile crescute ale glucozei din sânge lezează celulele din pancreas responsabile cu producerea de insulină, împiedicând organismul pisicii de la a mai putea controla vreodată nivelurile de glucoză din sânge fără suportul unei surse externe de insulină. Un studiu a descoperit că pisicile cu un control bun al glucozei în primele șanse luni de la diagnostic au șanse de 60-80% de a intră în remisiune în comparație cu până la 30% din pisicile care au început terapia cu insulină la mai mult de șase luni după diagnostic.
Indicele condiției corporale
Pisicile supraponderale sunt mai puțîn sensibile la efectele insulinei, astfel că pisicile cu un indice sănătos al condiției corporale (5 din 9) răspund mai bine la terapia diabetică. Pisicile obeze, diabetice vor trebui să fie hrănite cu o dietă care susține pierderea a 1-2% din masă corporală pe săptămâna. Această reducție lentă, controlată a masei corporale îmbunătățește sensibilitatea insulinei, poate reduce cantitatea de insulină necesară și crește probabilitatea remisiunii pe termen lung.
Alți factori
Pisicile care au nevoie de o doză mai redusă de insulină pentru a controla nivelurile glucozei au mult mai multe șanse de a întră în remisiune, la fel că și pisicile care dezvoltă diabet la o vârstă mai înaintată. De asemenea, pisicile care au niveluri scăzute de colesterol au o evoluție și un prognostic mai bun.
Care sunt concluziile în ceea ce privește remisiunea diabetică la pisici?
Rămânerea în starea de remisiune este posibilă, atâta timp cât pisica se menține practic sănătoasă și nu necesită tratament injectabil cu insulină și-și menține un indice corporal optim în timp ce mănâncă o dietă săracă în carbohidrați. Remisiunea este un fapt concret și se poate întâmplă! Dar, nu uitați faptul că diabetul este totuși o boală care este mult mai probabil să fie ținută sub control decât să fie vindecată!