Ce Este Sindromul Horner?
Sindromul Horner este o tulburare neurologica comuna a ochiului si a muschilor faciali, cauzata de disfunctia sistemului nervos simpatic. Aceasta afectiune, de regula, apare brusc si fara vreun semn de avertizare. Semnele clinice obisnuite ale sindromului Horner sunt:
- Caderea pleoapei pe partea afectata (ptoza)
- Pupila ochiului afectat va fi contractata (mioza) sau mai mica decat in mod obisnuit
- Ochiul afectat, adesea, pare mai infundat in orbita (enoftalmie)
- Pleoapa a treia a ochiului afectat poate parea rosie (hiperemie conjunctivala) si iesita in evidenta sau prolabata
Ce Este Sistemul Nervos Simpatic?
Sistemul nervos simpatic este o parte a sistemului nervos autonom. Sistemul nervos autonom controleaza functiile autonome sau involuntare din organism. Cele doua parti separate si complementare ale sistemului nervos autonom sunt sistemul nervos simpatic, care controleaza functiile de „lupta sau fuga” ale organismului, si sistemul nervos parasimpatic, care regleaza functiile de rutina in stare relaxata, cum ar fi digestia. Sistemul nervos autonom este implicat in controlul functiilor normale ale ochilor si ale muschilor faciali, incluzand clipirea, tonusul muscular, gradul de dilatare sau de constrictie a pupilelor si asa mai departe. Atunci cand sistemul nervos simpatic este activat sau stimulat, pupilele se dilata (se maresc), muschii se contracta (se incoredeaza), frecventa cardiaca creste si organismul se pregateste de „actiune”. Nervii simpatici care controleaza ochiul urmeaza o cale lunga si pot fi afectati la orice nivel de-a lungul acestei cai sau traseu. Ei parasesc maduva spinarii chiar in interiorul toracelui si se orienteaza spre gat pana spre cap, unde se conecteaza cu alti nervi chiar sub ureche. De aici, ei isi continua calatoria spre ochi.
Care Sunt Cauzele Sindromului Horner?
Daca sistemul nervos simpatic care deserveste ochii este lezat sau functioneaza inadecvat, sistemul parasimpatic „preia controlul” si simptomele asociate sindromului Horner apar. Lezarea sau functionarea defectuoasa se poate produce in regiunea gatului, urechii sau a ochiului. Lezarea poate aparea ca urmare a unei traume puternice si contondente, cum ar fi cea provocata de un accident rutier sau a unei plagi produse prin muscatura de catre alt animal. Alte probleme care ar putea cauza lezarea sau inflamarea nervilor din aceste regiuni sunt reprezentate de bolile de la nivelul globilor oculari sau din regiunea retrobulbara (inapoia ochilor), problemele urechii medii (otita medie) sau procesele tumorale prezente in torace, la nivelul gatului sau in creier.
In cazul multora dintre pisicile care dezvolta sindrom Horner exista un antecedent recent de trauma…
La caini, sindromul Horner este „idiopatic” (ceea ce inseamna ca nu are o cauza cunoscuta) la aproximativ jumatate din cazuri. La pisici, insa, aproape intotdeauna este depistata o cauza, astfel ca sindromul Horner idiopatic este foarte rar. In cazul multora dintre pisicile care dezvolta sindrom Horner exista un antecedent recent de traumatism, in special ca urmare a accidentelor rutiere.
In functie de istoricul medical recent (antecedentele) al pisicii voastre si a altor aspecte depistate in urma examinarii acesteia, medicul vostru veterinar poate recomanda o serie de teste de diagnostic pentru a stabili daca exista o cauza care sta la baza aparitiei sindromului Horner. Testele initiale, de regula, vor include o evaluare neurologica, o examinare otoscopica (examinarea urechilor cu ajutorul otoscopului) si radiografii ale toracelui si regiunii gatului.
Sunt Alte Probleme Care Ar Putea Semana Cu Sindromul Horner?
In unele cazuri, singurul simptom evident este aparitia pleoapei a treia in unghiul nazal al ochiului. Daca este si cazul pisicii voastre, medicul vostru veterinar in urma examinarii pisicii voastre va exclude posibilitatea existentei unor probleme medicale cum ar fi paralizia faciala (frecvent intalnita in asociere cu infectiile severe ale urechilor), paralizia muschilor faciali, starea de deshidratare severa sau paralizia lui Haw. In cazul paraliziei lui Haw, animalele si, in special, pisicile, vor prezenta o evidentiere a pleoapei a treia la ambii ochi ca raspuns la boala si reactie iritativa, in special la nivel intestinal; pleoapa a treia poate ramane evidentiata in unghiul nazal al ochilor pana la 4-6 saptamani, dar in cele din urma, va reveni la normal. Exista o tulburare rara la pisici denumita disautonomia felina (sindromul Key-Gaskell) care se manifesta cu simptome de tipul constrictia pupilelor (mioza), evidentierea pleoapei a treia la ambii ochi, retentie urinara, constipatie si alte probleme asociate alterarii severe a sistemului nervos simpatic.
Care Este Tratamentul?
Majoritatea cazurilor de sindrom Horner se vor remedia spontan sau de la sine, in timp. Tinand cont de faptul ca pisica s-ar putea sa nu mai poata clipi in mod normal, medicul vostru veterinar v-ar putea recomanda un tratament simptomatic sub forma medicatiei oculare pentru a minimaliza dezvoltarea ulcerelor corneene ca urmare a asa-numitei „cheratite de expunere”. Un alt tratament simptomatic care ar putea fi recomandat este utilizarea picaturilor oftalmice de fenilefrina in ochiul afectat pentru a dilata pupila. Daca este identificata o boala care sta la baza aparitie sindromului Horner, este extrem de important sa fie tratata acea boala.
Care Este Prognosticul Si Sansele De Recuperare?
Prognosticul depinde de cauza care sta la baza aparitiei sindromului Horner…
Prognosticul depinde de cauza care sta la baza aparitiei sindromului Horner. Pacientii cu traumatisme toracice tind sa aiba un ritm mai rapid de recuparare (zile pana la saptamani) decat pacientii cu alte leziuni. Daca problema care sta la baza aparitiei sindromului Horner este disautonomia felina, prognosticul este defavorabil.