Sterilizarea sau Ovariohisterectomia La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 15 Noiembrie 2016

Ce se intelege prin ovariohisterectomie sau sterilizare?

Sterilizarea este un termen uzual utilizat pentru a descrie tehnica chirurgicala cunoscuta in termen stiintific ca ovariohisterectomie. In cadrul acestei proceduri, ovarele si uterul sunt inlaturate in totalitate cu scopul de a steriliza o pisica de sex femel.

De ce mi-as steriliza pisica?

Noi recomandam ca toate pisicile care nu sunt de rasa pura sa fie sterilizate. Exista mai multe beneficii pentru sanatatea pisicii voastre pe care le confera sterilizarea. In primul rand, sterilizarea elimina riscul de cancere ovariene si uterine. In al doilea rand, cancerul mamar este principalul tip de cancer diagnosticat la pisicile intacte sau nesterilizate. Daca pisica voastra este sterilizata inainte de primul ei ciclu de calduri, exista mai putin de 0,5% sanse ca aceasta sa dezvolte cancer mamar. Cu fiecare ciclu de calduri care se succeda, riscul de a dezvolta cancer mamar creste. Dupa varsta de aproximativ 2 ½ ani, ovariohisterectomia nu ofera nici un beneficiu privind protectia impotriva dezvoltarii cancerului mamar.

In cele din urma, pisicile cu diabet sau epilepsie trebuie sa fie sterilizate pentru a evita modificarile hormonale care ar putea interfera cu medicatia specifica.

Exista si alte beneficii pentru care ar trebui sa-mi sterilizez pisica?

Nu exista nicio motivatie sau justificare de ordin stiintific, medical sau comportament pentru a va lasa pisica sa fete o data inainte de a fi sterilizata.

Cel mai evident beneficiu este evitarea gestatiilor nedorite. Nu exista nicio justificare sau vreun temei de ordin stiintific, medical sau comportamental pentru care ar trebui sa va lasati pisica sa fete o data inainte de a fi sterilizata.

Odata ce pisica ajunge la pubertate, de regula in jurul varstei de sapte luni, ea va avea un ciclu de calduri sau estru la fiecare 2-3 saptamani aproape pe tot parcursul anului, decat daca nu ramane gestanta. Ea va fi in „calduri” sau va fi receptiva pentru imperechere timp de aproximativ o saptamana a fiecarui ciclu. In timpul „caldurilor”, pisica poate prezenta un comportament nesociabil, cum ar fi plansetul persistent si puternic si frecarea si rostogolirea frecvente pe podea. Acest comportament acompaniat de mirosul ei specific, ii vor ademeni pe motani din vecinatate de la cativa kilometri distanta. Indepartarea chirurgicala a ovarelor ii va stopa ciclurile estrale.

Cand ar trebui sa-mi sterilizez pisica?

Sterilizarea ar trebui sa fie efectuata inainte de primul estru sau „ciclu de calduri”. Majoritatea pisicilor sunt sterilizate la varsta de 4-6 luni, dar exista si medici veterinari care opteaza pentru sterilizarea pisicilor la varsta de 2-3 luni.

Ce implica o interventie chirurgicala de sterilizare?

Aceasta interventie chirurgicala majora necesita anestezie generala. Va trebui sa va puneti pisica la dieta (nu va mai manca) incepand din noaptea de dinaintea operatiei. Majoritatea pisicilor revin acasa la circa 12-24 de ore dupa interventia chirurgicala. Medicul vostru veterinar va va recomanda cat timp va trebui sa nu-i oferiti hrana si apa si va va furniza orice alte detalii specifice pentru pisica voastra.

Interventia este efectuata printr-o incizie relativ mica realizata cel mai frecvent pe linia mijlocie a abdomenului, imediat sub ombilic. Ambele ovare sunt inlaturate alaturi de intreg uterul. Incizia chirurgicala va fi inchisa cu cateva randuri de suturi. In anumite cazuri, vor fi puse suturi la piele, iar acestea vor trebui sa fie indepartate dupa 8-10 zile postoperator.

In cazul sterilizarii, complicatiile sunt frecvente?

In general, complicatiile sunt rare in cazul unei interventii chirurgicale de ovariohisterectomie. Cu toate acestea, ca in cazul oricarei alte interventii chirurgicale sau anestezii, exista intotdeauna un minim risc. Eventualele complicatii sunt reprezentate de:

Reactia anestezica

O pisica poate avea o reactie adversa neasteptata dupa administrarea unui medicament sau anestezic. Astfel de cazuri sunt imposibil de anticipat, dar sunt extrem de rare.

Un alt eventual pericol asociat anesteziei apare daca pisica nu este supusa dietei corespunzatoare inaintea anesteziei. Pacientii anesteziati isi pierd capacitatea reflexa normala de a inghiti; in timpul inghitirii, epiglota, o clapeta cartilaginoasa prezenta la intrarea in trahee, se inchide si impiedica intrarea hranei sau a apei in pulmoni. Daca in stomacul pisicii exista hrana, pisica poate vomita cand se afla sub anestezie sau in perioada imediat post-anestezica, favorizand intrarea hranei in pulmoni si cauzand pneumonia de aspiratie sau pneumonia ab ingestis, o afectiune potential fatala.

Starea de boala va creste riscurile asociate anesteziei. Analizele de sange anteoperatorii sunt teste utile de evaluare, care pot detecta problemele medicale pre-existente care ar putea interfera cu capacitatea companioanei voastre de a utiliza anestezicele.

Pentru a minimaliza riscurile, este deosebit de important sa urmati cu strictete toate recomandarile ante-operatorii si sa semnalati medicului vostru veterinar orice semne de boala sau afectiuni medicale anterioare inainte de orice manopera de sedare, anestezie sau interventie chirurgicala.

Hemoragia interna

Aceasta problema poate aparea daca o ligatura din jurul unui vas de sange se rupe sau aluneca dupa ce abdomenul a fost inchis. Este o situatie foarte rara si este mult mai probabil sa apara daca pisica este extrem de activa. Semnele clinice sunt reprezentate de slabiciune, gingii palide, stare depresiva, apatie, anorexie sau un abdomen destins.

Infectia postoperatorie

Aceasta poate aparea intern sau extern in jurul planului de incizie. In majoritatea cazurilor, infectia poate fi combatuta cu ajutorul antibioticelor. O infectie postoperatorie, cel mai frecvent apare atunci cand pisica se linge in mod exagerat la planul de incizie sau daca traieste intr-un mediu umed sau murdar. Pentru a preveni aceasta problema, pisicile care sunt tentate sa se linga exagerat la locul operatiei vor fi „dotate” cu gulere de protectie, iar planul de incizie va fi mentinut curat si uscat.

Reactia la sutura sau formarea unei fistule

Desi extrem de rar, ocazional, organismul va reactiona la anumite tipuri de fire de sutura utilizate in timpul interventiei chirurgicale. Consecinta este aparitia unei rani supurative sau a unei fistule care poate aparea la cateva saptamani dupa efectuarea interventiei chirurgicale. Adesea, o alta interventie va fi necesara pentru a inlatura firul de sutura. Mult mai frecvent si in special la pisici care sunt foarte reactive la materialele straine prezente in organismul lor, postoperator, pisicile supuse interventiilor chirurgicale vor prezenta o reactie la firul de sutura utilizat la inchiderea peretelui abdominal, reactie manifestata sub forma unui cordon dur prezent de-a lungul planului de incizie. Prin aplicarea prin frictiune a tincturii de iod o data pe zi, timp de cateva zile, aceasta reactie va ceda in scurt timp.

Sterilizarea va avea efecte negative asupra pisicii mele?

La marea majoritatea a pisicilor nu se constata nici un efect negativ dupa interventia de ovariohisterectomie. La anumite pisici, indeosebi la rasa siameza, parul care creste la loc peste zona in care s-a efectuat interventia chirurgicala poate avea un colorit evident mai inchis, situatie considerata a se datora diferentei de temperatura de la nivelul pielii. De regula, acest petic de blanita mai inchis la culoare va cadea la urmatoarea naparlire cand parul va fi inlocuit in mod natural.

Multe mituri si pareri preconcepute privind sterilizarea nu sunt sustinute de realitati sau studiile de cercetare.

Exista multe mituri si parari preconcepute privind sterilizarea care nu sunt sustinute de realitati sau studii de cercetare. Aveti in vedere sa discutati orice eventuale intrebari sau nelamuriri ati avea cu medicul vostru veterinar inainte de interventia chirurgicala.