Ce sunt steroizii?
Corticosteroizii (în mod obișnuit, cunoscuți ca steroizi sau cortizonice) sunt o clasa de hormoni steroizi care sunt produși de glandele suprarenale. Corticosteroizii sunt implicatui într-o largă varietate de activități în organism, incluzând răspunsul la stres, răspunsurile sistemului imunitar și controlul inflamației, metabolismul substanțelor nutritive și menținerea nivelurilor electroliților din sânge.
Glandele suprarenale produc două tipuri de corticosteroizi:
- Glucocorticoizii, de tipul cortizonului ce controlează metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor și reduc inflamatia prin câteva mecanisme diferite.
- Mineralocorticoizii, de tipul aldosteronului controlează nivelurile de electroliți și de apă din întreg organismul, în principal prin retenția de sodiu la nivelul rinichilor.
De ce sunt prescrisi corticosteroizii?
Datorită proprietarilor lor antiinflamatorii, corticosteroizii sunt o clasa valoroasă de medicamente.
Datorită proprietăților lor antiinflamatorii, corticosteroizii sunt o clasa valoroasă de medicamente. Ei sunt în mod uzual folosiți pentu a trata afecțiunile inflamatorii moderate sau de a suprimă inflamatia asociată cu o reacție alergică. Atunci când sunt administrați în doze mari, ei acționează că medicamente imunosupresoare. Majoritatea formelor de corticosteroizi care sunt prescrise sunt sintetice și includ prednison, prednisolon, dexametazona, triamcinolon și metilprednisolon. Aceste forme sintetice de corticosteroizi sunt de cele mai multe ori mai puternice și mai eficiente decât formele care sunt sintetizate natural de organism și, de regulă, au un efect mai lung. Tocmai această potența și durata crescută de activitate trebuie să fie atent monitorizate, altfel pot apărea efecte secundare serioase în urmă utilizării acestor medicamente.
De zeci de ani, această clasa de medicamente a oferit beneficii enorme în tratarea oamenilor și animalelor. Ele sunt o parte vitală în protocolul de terapie pentru numeroase boli potențial fatale. Beneficiile lor depășesc cu mult orice risc asociat utilizării lor în majoritatea cazurilor. Atunci când sunt utilizați în mod adecvat, se înregistrează efecte secundare extrem de rar.
Care sunt unele dintre efectele secundare ale steroizilor?
Corticosteroizii au atât efecte secundare pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Care sunt efectele secundare pe termen scurt?
Efectele secundare pe termen scurt sunt acelea care ne așteptăm că o pisica să le prezinte atunci când este tratată inițial cu corticosteroizi. Aceste efecte secundare depind atât de tipul de steroid prescris, cât și de doză administrată și pot fi reprezentate de:
- Sete exagerată și urinare în cantitate mare
- Poftă de mâncare crescută
- Pierderea energiei la modul general
- Dezvoltarea sau agravarea unor infecții (în special, a infecțiilor bacteriene ale pielii)
- Vomă sau senzație de greață (mult mai rar)
Unele dintre pisicile aflate în stare pre-diabetică pot deveni diabetice odată cu utilizarea corticosteroizilor. În multe astfel de cazuri, diabetul dispare imediat ce tratamentul cu steroizi este întrerupt.
Dacă oricare dintre aceste efecte secundare își fac apariția, adesea, ele pot fi eliminate prin diminuarea dozei sau reducerea frecvenței de administrare. În unele cazuri, medicul vostru veterinar poate prescrie un alt tip de corticosteroid în încercarea de a reduce efectele secundare. Obiectivul terapiei este de a determina cea mai mică doză de medicament care controlează afecțiunea cu un număr minim de efecte secundare.
Care sunt efectele secundare pe termen lung?
Unele boli și afecțiuni medicale necesită un tratament pe termen lung cu corticosteroizi, fie într-o doză antiinflamatorie, fie într-o doză imunosupresoare. Atunci când corticosteroizii vor fi utilizați timp de peste 3-4 luni, mai ales dacă este vorba de doze imunosupresoare, efectele secundare asociate pot deveni un motiv de îngrijorare. Cele mai comune efecte secundare pe termen lung observate sunt:
O pacienta care primește steroizi nu va prezența simptomele obișnuite ale unei infecții a tractului urinar.
- Infecțiile tractului urinar, care apar la până la 30% din pacienți. Monitorizarea în ceea ce privește dezvoltarea unei infecții a tractului urinar se realizează prin efectuarea periodică a uroculturilor. O pisicoasă care primește steroizi nu va prezența simptomele obișnuite ale unei infecții a tractului urinar, deoarece steroidul va suprimă inflamatia și disconfortul asociate în mod obișnuit cu o infecție urinară. În multe cazuri, o urocultură poate fi singură modalitate de a detecta infecția.
- Dezvoltarea unei pieli subțiri, a punctelor negre și a unei blăni subțiri sau cu aspect neîngrijit
- O capacitate slabă de vindecare a rănilor
- Dezvoltarea obezității că urmare a unei pofte de mâncare intensificată
- Slăbiciune musculară secundară catabolismului (descompunerii) proteinelor
- Dezvoltarea plăcilor sau petelor dure pe piele ce poartă denumirea de calcinoza cutis. Aceste plăci sunt rezultatul depunerii calciului în piele.
- Susceptibilitate la infecții bacteriene secundare sau oportuniste
- Susceptibilitate crescută la infecții fungice (în special, la nivelul pielii și a cavitatii nazale)
- Predispoziție pentru diabet zaharat
Mi s-a spus că tratamentul cu corticosteroizi poate cauza boală Cushing. De ce s-ar întâmplă acest lucru?
Un nivel excesiv de corticosteroizi poate cauza boală Cushing. Atunci când o pisica se află pe o terapie pe termen lung și cu doze mari de glucocorticoizi, există un risc ridicat că această să dezvolte o afecțiune ce poartă denumirea de boală Cushing iatrogena (indusă de medic/medicație). Semnele clinice ale bolii Cushing includ sete și urinare intensificate, o predispoziție crescută pentru infecții urinare, ale pielii și ale urechilor, un aspect pantecos al abdomenului (abdomenul pare balonat), subțierea pielii și căderea părului. În tratamentul anumitor boli, riscul de boală Cushing iatrogena este inevitabil. Pentru a minimaliza acest risc, dozele de corticosteroizi sunt reduse în timp sau câteva medicamente diferite pot fi utilizate în combinație.
Cum pot reduce riscul acestor efecte secundare la pisica mea?
Din fericire, la majoritatea pisicilor, corticosteroizii pot fi utilizați în condiții de siguranță dacă sunt urmate câteva condiții simple, cum ar fi:
- Evitați utilizarea zilnică a glucocorticoizilor cu excepția situațiilor în care vi s-a recomandat în mod expres de către medicul vostru veterinar. Numai bolile imun-mediate care pot pune în pericol viață pisicii voastre necesită utilizarea pe termen lung și într-o rutină zilnică a steroizilor. Majoritatea protocoalelor de utilizare a steroizilor necesită utilizarea zilnică numai în timpul fazei inițiale de tratament. Dacă considerați că pisica voastră ar avea nevoie de o terapie zilnică cu steroizi, informați-va medicul veterinar, care va poate recomandă o combinație de tratament suplimentară sau alternativă.
- Dacă pisica voastră are nevoie de un tratament mai lung de 3-4 luni cu steroizi, afecțiunea va trebui să fie periodic reevaluată sau alte opțiuni de tratament vor trebui să fie luate în considerare.
- Pisicile aflate pe terapie pe termen lung cu corticosteroizi, de regulă, vor trebui să fie consultate de 4 ori pe an, iar uroculturile și testările de sânge vor fi efectuate la fiecare minim 6 luni.
Corticosteroizii pot fi medicamente salvatoare de viață și îmbunătățesc calitatea vieții multor pisici. Colaborând strâns cu medicul vostru veterinar, puteți să-i administrați în condiții de siguranță aceste medicamente și să-i asigurați pisicii voastre o îngrijirea la cele mai înalte standarde. Dacă aveți orice întrebare sau motiv de îngrijorare privind medicația pisicii voastre, vă rugăm să ne contactați.