Am auzit ca pe masura ce pisicile imbatranesc, au nevoie de o alta hrana, diferita de cea pe care obisnuiau s-o manance cand erau mai tinere. Este adevarat, si daca da, de ce?
Principiul de hranire diferentiala, functie de varsta animalelor poarta denumirea de „hranire pe etape de varsta” si este un concept destul de simplu. Intre noi fie vorba, stim foarte bine ca trebuie sa hranim copiii mici total diferit de adolescentii in crestere, iar persoanele varstnice au necesitati nutritionale diferite in comparatie cu adultii in varsta de 30 de ani.
Cand devine pisica mea „batrana” si de ce este atat de important sa stiu acest lucru?
Pisicile cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani sunt considerate „senioare”, iar pisicile cu varsta de peste 15 ani sunt considerate „geriatrice.”
Desi nu exista o varsta exacta la care o pisica devine „batrana”, pisicile cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani sunt considerate „senioare”, iar pisicile cu varsta de peste 15 ani sunt considerate „geriatrice”. Pe parcursul acestor etape de viata, pisicile sufera transformari fizice si mentale care le pot afecta calitatea vietii. Unele dintre aceste transformari sunt reprezentate de:
- Toaletajul ingreunat
- Pierderea masei musculare
- Durere musculoscheletala datorata osteoartritei
- Activitate digestiva redusa sau dificultati digestive
- Pierderea sau castigarea in greutate
- Inrautatirea vederii si/sau auzului
Cu ce ar trebui sa-mi hranesc pisica senioara?
La fel ca multe alte aspecte din medicina (nu numai alimentatia), nu exista un singur raspuns corect la aceasta intrebare. Cercetarile nutritionale progreseaza rapid, iar noi avem inca multe lucruri de invatat. Obiectivele in alegerea hranei corecte pentru o pisica senioara sau geriatrica sunt:
- Mentinerea functionarii optime a sistemelor organice, incluzand sistemul imunitar
- Mentinerea masei corporale si a scorului conditiei corporale optime
- Tratarea bolilor degenerative cronice printr-un management nutritional ori de cate ori este posibil
Medicul vostru veterinar este cea mai indicata sursa in a va ajuta sa alegeti hrana care intruneste necesitatile pisicii voastre senioare sau geriatrice.
Medicul vostru veterinar este cea mai indicata sursa in a va ajuta sa alegeti hrana care intruneste necesitatile pisicii voastre senioare sau geriatrice.
Care sunt unele dintre afectiunile medicale care ar putea influenta alegerea hranei pentru o pisica senioara?
Boala periodontala (dentara) este frecvent intalnita la pisici. Odata ce pisicile dezvolta periodontoza, aceasta le poate stanjeni capacitatea de a se hrani si de a-si asigura o hranire adecvata. Acest lucru se intampla deoarece boala poate cauza dureri la nivelul gurii, mobilizarea dintilor si pierderea dintilor (va rog consultati materialul privind „Bolile dentare la pisicile”). Prevenirea bolilor dentare de la inceputul vietii se dovedeste utila pisicilor la batranete. O modalitate de a le preveni, in afara ingrijirii dentare zilnice, este de a va hrani pisica cu o dieta ce asigura un management dentar.
Pisicile varstnice, de asemenea, adesea, dezvolta insuficienta renala cronica. Formulele nutritive specifice se dovedesc utile in a sustine functia rinichilor imbatraniti si slabiti. Trecerea pisicilor afectate de aceasta boala la o dieta cu suport renal special conceputa pentru pisici le va ajuta sa-si mentina calitatea vietii.
In prezent, este bine cunoscut faptul ca aproximativ 20% dintre pisicile de toate varstele sufera de osteoartrita la nivelul uneia sau mai multor articulatii. Totusi, acest procent este mai ridicat cand vine vorba despre pisicile batrane; intr-un studiu, s-a constatat ca mai mult de 90% dintre pisicile trecute de varsta de 10 ani sufera de osteoartrita. Astfel, putem sustine functionalitatea articulatiilor si putem ajuta aceste pisici sa se simta mai confortabil hranindu-le cu o hrana special creata pentru pisicile cu artrita.
In cele din urma, hipertiroidismul (o crestere in producerea de hormoni tiroidieni, cauzata de cele mai multe ori de un proces tumoral tiroidian necanceros) este o afectiunea relativ comuna la pisicile varstnice. In prezent, aceasta boala poate fi tratata la multe dintre pisicile afectate prin utilizarea unei formule nutritionale specifice care poate substitui medicatia pe care ne bazam inainte.
As putea doar sa citesc eticheta de pe ambalajul hranei pentru a alege cea mai buna hrana pentru pisica mea varstnica?
Avand in vedere ca nu toate proteinele sunt procesate in acelasi mod, etichetele inscriptionate pe ambalajele hranelor pentru animalele de companie sunt utile numai pana la un anumit punct.
Pisicile sunt denumite „carnivore obligatorii” deoarece trebuie sa aiba proteina de origine animala de foarte buna calitate in dieta lor. Tinand cont ca nu toate proteinele sunt generate si procesate in acelasi mod, etichetele inscriptionate pe ambalajele hranelor pentru animalele de companie sunt utile pana la un anumit punct. De asemenea, daca pisica voastra are vreo problema de sanatate, este deosebit de important sa alegem o hrana care este usor de digerat si care o va ajuta sa-si amelioreze acele probleme. Din pacate, nu exista nicio „caracterizare distinctiva” pentru ceea ce constituie un profil nutritional pentru o pisica senioara sau geriatrica. Odata cu descoperirile nuttritionale recente si aflate in desfasurare, s-ar putea sa avem in cele din urma o astfel de caracterizare.
La momentul de fata, medicul vostru veterinar este cea mai indicata si documentata sursa in ceea ce privesc recomandarile nutritionale cele mai recente pentru pisica voastra senioara sau geriatrica. Folositi-va de echipa voastra medical veterinara drept sursa voastra excelenta de informatii!