Ce reprezinta flotatia fecalelor?
Flotatia fecalelor este un test veterinar de rutina utilizat pentru a diagnostica parazitii intestinali sau „viermii”. Testul detecteaza ouale parazitilor adulti care traiesc in interiorul organismului si isi elimina ouale la exterior raspandindu-le in fecalele gazdei lor. Unii dintre acesti paraziti sunt ca niste viermi, in timp ce altii sunt organisme unicelulare (alcatuite dintr-o singura celula), minuscule denumite protozoare. Majoritatea parazitilor traiesc in intestine, dar cativa traiesc in alte parti ale corpului.
Cum functioneaza testul?
Materialele fecale sunt amestecate cu un lichid special care determina flotatia la suprafata a oualor de paraziti. Ouale sunt prelevate de la suprafata folosindu-se o lama de sticla. Lama este examinata la microscop si aspectul specific al oualor identifica ce tip de paraziti adulti sunt prezenti. Numarul de oua gasit poate reflecta severitate infectiei, dar aceasta apreciere nu este intotdeauna reliabila.
Ce fel de proba este necesara?
Tot ce este necesar este o portiune de circa 2 cm de fecale proaspete. In mod ideal, proba de fecale nu trebuie sa fie mai veche de 24 de ore si trebuie sa fie necontaminata, pe cat posibil, de iarba, nisip sau asternut igienic din litiera. Medicul vostru veterinar va poate pune la dispozitie un recipient special in care sa colectati proba, dar orice recipient uscat si curat cu capac, care sa-l inchida ermetic poate fi utilizat.
Cand ar trebui sa se efectueze flotatia fecalelor?
Pisoii sunt adesea infectati cu paraziti intestinali si sunt susceptibili de a se reinfecta. Ca urmare, flotatiile multiple de materii fecale sunt recomandate in cazul pisicilor de varsta frageda. Proprietarii pisicilor ar trebui sa aduca o proba proaspata de fecale la fiecare programare din cadrul seriei initiale de vizite medical-veterinare. Daca o pisica este depistata ca are paraziti, flotatiile de materiale fecale ulterioare sunt recomandate pentru a monitoriza raspunsul la tratament. Flotatia materiilor fecale poate fi, de asemenea, recomandata daca pisica prezinta diaree sau nu reuseste sa ia in greutate asa cum ar fi de asteptat. Pisicile mature sunt mai putin probabil sa se infecteze cu paraziti. Un examen anual de flotatie al materiilor fecale efectuat ca parte a controlului anual este, de regula, suficient pentru a monitoriza pisica adulta, sanatoasa. Insa, daca o pisica adulta prezinta diaree, scadere in greutate inexplicabila sau are un istoric de infectii parazitare recurente, testarea fecalelor mult mai frecventa va fi recomandata.
Testul functioneaza de fiecare data?
Nu. Flotatia materiilor fecale este doar un test de screening de baza si poate esua in detectarea infectiei in anumite situatii.
Anumiti paraziti intestinali nu pot fi detectati in mod cert prin tehnica de flotatie a materiilor fecale.
Un test de flotatie a materiilor fecale poate esua in detectarea infectiei parazitare deoarece:
- Parazitii ca atare sunt prea tineri si imaturi pentru a produce oua. Daca nu sunt eliminate oua, atunci infectia nu poate fi detectata. Flotatia materiilor fecale va fi negativa, chiar daca infectia este prezenta. Aceasta situatie se intalneste frecvent in cazul pisicilor foarte tinere, motiv pentru care se recomanda testarile multiple ale materiilor fecale la pisoi.
- Infectia ar putea fi usoara si exista numai cativa paraziti adulti prezenti. In acest caz, numarul de oua din fecale poate fi prea scazut sa poata fi detectat prin flotatia fecalelor.
- Unii paraziti produc numai un numar mic de oua, astfel ca infectia poate fi omisa pe baza unei singure probe.
- Anumiti paraziti nu pot fi detectati cu precizie prin tehnica de flotatie a materiilor fecale (a se vedea materialul informativ privind Tehnica Baermann de examinare a fecalelor).
Exista alte teste care ar putea fi efectuate?
Da. Flotatia fecalelor este doar primul pas. Daca testele repetate de flotatie a fecalelor sunt negative si o infectie parazitara este inca suspectata, atunci medicul vostru veterinar va poate recomanda alte teste, cum ar fi amprentarea umeda, folosirea metodelor de concentrare si sedimentare, folosirea substantelor de conservare pentru fecale sau efectuarea tehnicii Baermann, etc.