Tehnica Baermann de Examinare a Fecalelor

De Dr. Rocsana Timotin, 30 Octombrie 2017

Ce reprezinta un test Baermann al materiilor fecale?

Testul Baermann al fecalelor este un test special care detecteaza anumite tipuri de paraziti sau „viermi”. Multi dintre paraziti isi disemineaza ouale in fecalele gazdei lor. Infectia cu acesti paraziti poate fi diagnosticata cu un test simplu de „flotatie a materiilor fecale” in care fecalele sunt examinate la microscop in ceea ce priveste prezenta oualor de paraziti (a se consulta materialul informativ privind Flotatia fecalelor). Insa, unii paraziti elimina larve in loc de oua, in fecale. Aceste larve nu pot fi detectate prin tehnica de flotatie a fecalelor, astfel ca o tehnica speciala denumita „Baermann” este necesara pentru a diagnostica infectia.

Cum functioneaza testul?

Materialele fecale sunt dispuse intr-un recipient de colectare de forma unei palnii si apoi sunt acoperite cu apa calda. Proba este lasata timp de 1-2 ore sau chiar mai mult. In acest timp, larvele ies in mod activ din materiile fecale si sedimenteaza la fundul palniei de unde sunt colectate si identificate.

Ce proba este necesara?

Doua sau trei lingurite de fecale proaspete (de aproximativ marimea unei mingii de golf) este tot de ce este necesar. In mod ideal, proba de fecale trebuie sa fie recoltata imediat ce este eliminata si ar trebui sa nu fie contaminata cu iarba, pietris sau nisip din litiera. Daca voi faceti recoltarea probei acasa, medicul vostru veterinar va poate pune la dispozitie un recipient pentru examinarea coproparazitologica sau puteti folosi orice recipient curat si uscat din sticla sau material plastic care sa poate fi inchis ermetic cu un capac. Pentru cele mai bune rezultate, materialele fecale trebuie sa fie examinte in primele 12-24 de ore de la eliminare.

Cand ar trebui sa fie efectuat un test Baermann al materiilor fecale?

Un test Baermann trebuie sa fie efectuat ori de cate ori medicul veterinar suspecteaza infectia cu un parazit care elimina larve mai degraba decat oua in fecalele gazdei. Cel mai comun parazit diagnosticat prin tehnica Baermann este viermele pulmonar, care, in mod tipic, provoaca semne de tuse. Viermii pulmonari adulti traiesc in pulmoni si elibereaza larvele in tesutul pulmonar. Atunci cand gazda tuseste, larvele sunt expulzate din pulmoni si inghitite, ca mai apoi sa fie eliminate prin fecale. Testul Baermann este necesar pentru a diagnostica infectia cu viermi pulmonari.